При проучванията край Евксиноград е открита сграда

Сграда, вероятно страноприемница, е открита при проучванията на средновековната крепост „Кастрици” край Евксиноград, заяви проф. Валентин Плетньов, ръководител на проучванията и директор на Регионалния исторически музей във Варна.

Той отбеляза, че повече от месец археолозите работят в района на късноантичната и средновековна крепост, като се допроучва западната половина.

„Попаднахме на сграда, вероятно страноприемница, с над 12 помещения на първия етаж, като са очертани и местата за качване на втория етаж. Сградата е с една обща дълга стена между всички помещения”, посочи проф. Валентин Плетньов.

По думите му са открити керамични фрагменти, графитокерамика, както и многобройни монети. „Във всяко помещение е имало пещ, като камини, изградени с камък, запазени в основите си. Откриваме многобройни материали, свързани с бита”, каза още ръководителят на проучванията. Проф. Валентин Плетньов обобщи, че сред най-интересните експонати, открити при разкопките, е монетна находка от 36 монети на османския владетел султан Баязид І Йълдъръм от края на XIV в. В друго помещение са отрити сребърни монети на султан Мурад.

Проф. Валентин Плетньов определи като интересна и още една находка, рядко срещана по нашите земи – т. нар. лидийски камък, върху който се търкат златни предмети за установяване на карата.

„При разкопките са открити още малка наковалня за изчукване на медни и сребърни окови, както и матрица за изчукване на сребърни икони на Света Богородица Панагия Всеславна, вероятно от средата на XIV в. Това е втората открита матрица за изработване на такива предмети, преди години е отрита матрица, около 20 сантиметра. На нея са изковавани икони на Христос Пантократор”, обясни проф. Валентин Плетньов. По думите му проучванията продължават и тази седмица, като за този сезон отпуснатите средства от Министерството на културата и от бюджета на Регионалния исторически музей са 17 000 лева, съобщи „Фокус“.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини