САЩ могат бързо да екстрадират Гюлен, ако искат, твърди Анкара

САЩ нямат нужда от години, за да екстрадират Фетхлуллах Гюлен. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от „Ройтерс”.

Припомняме, че Анкара иска от Вашингтон да екстрадира намиращия се в САЩ мюсюлмански проповедник Гюлен, когото Турция обвинява, че е „мозъкът” на неуспелия военен преврат.

От своя страна Вашингтон поиска Анкара първо да предостави ясни доказателства, че Фетхлуллах Гюлен е участвал в опита за преврат, а юристи казват, че всеки процес за екстрадиция може да отнеме години. Самият Гюлен осъди опита за преврат от 15 юли и отрече да има каквото и да е участие.

„Ако искате да протакате въпроса за екстрадицията на Гюлен, това може да отнеме години, но ако сте решителни, това може да бъде приключено в кратък период”, заяви Чавушоглу пред държавната телевизия TRT Haber.

Той допълни, че САЩ са предложили да бъде създадена комисия, която да обсъди въпроса с екстрадицията на Гюлен и посочи, че Турция е готова да участва в нея. Първият дипломат на Турция каза също така, че на Гюлен не трябва да му се позволява междувременно да избяга в друга държава.

Чавушоглу призова Атина да депортира в Турция избягалите в Гърция войници, замесени в опита за преврат.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини