Глобиха "Булсатком" за заблуждаваща реклама

Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция в размер на 200 000 лв. на "Булсатком" АД за извършено нарушение на чл. 32, ал. 2 от ЗЗК, съобщиха от КЗК.

Производството е образувано във връзка с постъпили жалби от страна на "Интерактивни технологии" АД и "Евроком кабел мениджмънт България" ЕООД. Поводът е излъчена реклама, според която единствено Булсатком предлага на пазара сигнала HD (High Definition), както и че дружеството "е единственият HD оператор в България".

Събраните материали доказват безспорно, че преди началото на рекламната кампания, "Интерактивни технологии" АД и "Евроком кабел мениджмънт България" ЕООД също са предлагали услугата "HD-сигнал".

КЗК счита, че рекламният клип на Булсатком е въвел в заблуждение потребителите чрез разпространяването на факти в изопачен вид. Предприятиято е изтъкнало своята изключителност по отношение на предлаганата услуга, въпреки наличието на още две дружества, които я предоставят.

При определяне на санкцията Комисията е взела под внимание продължителния период на излъчване на рекламното послание, обхвата на цялата територия на страната, както и значителния брой излъчвания.

Според КЗК с подобно поведение се пренебрегват основни принципи на конкуренцията и се нарушава добросъвестната търговска практика. Комисията постанови прекратяване на нарушението.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини