Учителки разхождат и перат самотни пенсионери

Учителки и шивачки стават почасови болногледачи на възрастни хора. "Така успяват да си докарат някой лев върху ниските заплати", обясни собственичката на търновска фирма за социални грижи Мариета Харалампиева. Почасовите грижи за възрастни набират все по-голяма скорост у нас.

Най-често до услугите на непознати прибягват хора, които живеят далеч от възрастните си родители. Срещу 250 лв. на месец те наемат човек, които прекарва по 2 часа в седмицата с пенсионера. "През това време асистентът пере дрехите на възрастния, извежда го на разходка, напазарува му и почиства дома", обясни Харалампиева пред "Монитор".

В случай че възрастният е тежко болен и на легло, сумата скача до 350 лв. За 4-часов асистент през седмицата сумите варират между 450 лв и 550 лв. Близките могат да наемат помощник и за час. За да напазарува храна от близкия магазин или да излезе на разходка с пенсионера асистентът получава 12,50 лв.

"Асистентите преминават през кратко обучение, преди да започнат работа", обясни още Харалампиева. Услугата на
24-часова болногледачка все още е рядко желана от роднините, главно заради високите цена на грижите. Между 1200 и 2000 лв. трябва да приготвят роднините, които искат асистентът да присъства денонощно в дома им.

"Сумата е равносилна на таксата в частен старчески дом, но съществената разлика е, че пенсионерът е в дома си, където ще се чувства по-комфортно", обясняват от бранша. Съгласно Закона за социално подпомагане почасови услуги могат да предлагат само лицензирани фирми-доставчици. Дружествата, които предлагат асистенти, без да имат лиценз, са заплашени от глоба между 2500 и 10 000 лв. Частните лице, които предлагат помощ, обаче не подлежат на контрол от държавните институции, защото са договорки от частен характер. 

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини