Стандард енд Пуърс понижи рейтинга на Турция до ”ВВ”

Международната рейтингова агенция Стандард енд Пуърс, съобщи вчера, че е понижила с една степен суверенния рейтинг на Турция, предадоха Франс прес и БТА.

Агенцията, по-известна с абревиатурата, Ес енд Пи (S&P Global Ratings), е обезпокоена от отслабването на баланса на властите в страната и от периода на несигурност, възникнала след неуспешния опит за държавен преврат.

Оценката на турския дълг е свалена от "ВВ+" на "ВВ" и е придружена от отрицателна перспектива. Това означава, че Ес енд Пи предвижда да понижи още рейтинга на Турция.

Във вторник друга водеща агенция - Мудис (Moody's) - постави кредитния рейтинг на страната в списъка за преразглеждане към понижение.

Мотивът на Мудис е "необходимостта от оценка на средносрочното влияние на неуспешния военен преврат върху икономическия растеж на Турция, законотворческите институции и външните фактори, като се вземат предвид вече съществуващите проблеми в тези области".

На понижаването на кредитния рейтинг от агенция Стандард енд Пуърс специално се спря турският президент Ердоган в обръщението, с което нощес обяви извънредно положение в цялата страна.

Той заяви, че действието на агенцията, не отразява реалността в турската икономика. Освен това на турските пазари няма проблеми с ликвидността и централната банка ще се справи решително със ситуацията, добави Ердоган.

"Турция няма да изостави фискалната си дисциплина", увери президентът, цитиран от БТА.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини