Уикилийкс публикува към 300 000 съобщения на турския кабинет

Организацията Уикилийкс е направила обществено достояние около 300 0000 електронни съобщения на членове на турското правителство, предадоха ТАСС и БТА.

Уикилийкс, известна с публикуването на поверителни документи, обяви новината в Туитър. В нейното съобщение има линк към база данни с документите, в която може да се търси по ключова дума, допълва ДПА.

Публикувани са 294 548 електронни писма на турската управляваща партия на президента Ердоган, се казва в съобщението. Освен имейлите са публикувани и хиляди прикачени документа от 762 адреса, свързани с домейна на Партията на справедливостта и развитието - akparti.org.tr.

Имейлите, асоциирани с този домейн, са използвани в повечето случаи за общуване със света, а не за поверителни вътрешни въпроси, пояснява Уикилийкс.

Най-новото публикувано съобщение е от 6 юли, а най-старите от 2010 г. Материалите са получени седмица преди опита за преврат от 15 юли.

От Уикилийкс са проверили материалите и източника и са установили, че източникът няма връзка с елементи, стоящи зад опита за преврат, нито пък връзка с противникова политическа партия или държава. Това се уточнява в изявлението на организацията.

Уикилийкс се появи през 2006 г. и още в първите няколко месеца публикува хиляди секретни документи, като най-голямо внимание привлякоха поверителни американски дипломатически грами.

Организацията обяви публикуването на турските документи в понеделник сутринта, но после беше подложена на хакерско нападение.

Според нея има съмнения, че може турски държавни структури или техни съюзници да стоят зад това.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини