Турция частично отвори границата с България, охраната е засилена

Трите гранични пункта по границата с Турция са частично отворени, съобщиха от българското външно министерство. Пропускат се само леки автомобили, пътуващи към Турция, но не и тези към България. Очаква се обедните полети на турските авиолинии да бъдат изпълнени.

По информация на българските власти няма пострадали наши граждани в нощта на преврата.

Българските властите са решили да засили присъствието на армията в охраната на българо-турската граница.

Мерките за сигурност на Летище "София" също са засилени след неуспешния опит за военен преврат в Турция. Членове на специализирания отряд за борба с тероризма охраняват района. Стотици пътници, сред които и българи, са блокирани на летище "Ататюрк" в Истанбул. Очаква се тяхното транспортиране към София.

" Усилили сме максимално границата с Гранична полиция, допълнително с военните части. Всички служби са си по местата. Външно министерство – всички екипи следят и сме готови да се заемем по всякакъв начин за подкрепа на всеки български гражданин, който е в Турция. Разбира се, никого не съветвам сега да пътува нататък, дето се вика, няма да стигне", каза премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в събота сутринта.

Преди това премиерът се срещна с представители на службите, министрите на отбраната и външните работи по повод извънредното положение в Турция.

Борисов изрази надежда събитията в съседната страна да се развият по законен и демократичен начин. Той изтъкна, че "винаги сме били за законност, за спазване на конституциите на която и да е държава" и че демократичният ред за сваляне от власт е с избори.

"Точната формулировка – да няма спирала от насилие, защото и днес сутринта говорихме - насилието ражда насилие. Мир с война и с убити не се постига. И някак си светът започна да свиква всеки ден да има десетки убити и това да стане нормално, а то не е", призова министър-председателят.

Източник: http://www.mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини