Oткриха прозрачни жаби-мутанти с много пръсти в Урал

Земноводни-мутанти били открити в Тюмен. Жаби, намерени в района на Красноуралск имали повече пръсти на крайниците, а някои били с напълно прозрачна кожа. За странната находка съобщават от Уралския федерален университет, след проведена експедиция. Учените изследвали буферна зона на 5 км. от града, където се изхвърлят технологични отпадъци.

По време на експедицията били намерени и изследвани 60 жаби, обитаващи въпросната територия. Две от хванаттите земноводни имали уникални особености, които не са характерни за вида. Те имали по пет пръста на предните крайници, вместо четири, както е при типичните предсатвители на вида. На задните пръстите също били в повече - шест, вместо пет.  Но това не било всичко, пръсти растяли и от предмишниците на животните. "Такива уникални екземпляри досега не сме намирали там. Подобна аномалия може да е свързана с генетиката", коментира Владимир Вершинин, завеждащ катедрата по зоология на института по естествени науки към унивеситета. 

"Прозрачните" жаби били с нарушена пигментация, с абсолютно черен ирис на очите, а през коремчето им се виждали всичките им вътрешни органи. Учените буквално виждали как бие сърцето им.

Намерените екземпляри ще бъдат прибрани в криогенно хранилище. Предсрои да бъдат детайлно изучени. Засега никой не съобщава официално, че мутацията може да е свързана с изоставения химически завод, но няма и опровержение. Освен взривоопасни материали, в завода има 3 цистерни толуол, 10 цистерни меланж и 12 цистерни олеум. Химикалите изтичат и са образували цели оранжеви езерца, където евентуално може да живеят земноводни.

За появата на допълнителни пръсти може да има и други причини. Например паразити, които се внедряват в поповите лъжички, точно на местата, където се формират впоследствие крайниците.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини