САЩ разбиха най-големия генератор на спам в света

Ако през последните няколко дни електронната ви поща не се препълва от спамове, причината е в проведената миналата седмица акция срещу една от най-големите компании, генериращи спам в света. Американските интернет провайдъри прекратиха доставката си на интернет на калифорнийския сървър "Макколо" (McColo), който според федералните власти е отговорен за 75 на сто от спама в глобалната мрежа, както и за редица киберпрестъпления. Много от разследващите свързват калифорнийската фирма с прочулата се и мистериозно изчезнала преди време руска интернет компания Russian Business Network (RBN).

Акцията срещу "Макколо" е вследствие на проведено от в. "Вашингтон пост" четиримесечно разследване на дейността на фирмата. Според него и работата на други анализатори на сектора компанията е успяла да създаде мрежа от милиони хакнати компютри по целия свят, които непрекъснато генерират спам. "Зомбираните компютри" освен това позволяват на хакери да извличат финансова информация за собствениците им. Израелските служби са установили, че киберпрестъпници месеци наред са използвали "Макколо", за да внедряват новите версии на два вида троянски коне - "Торпиг" (Torpig) и "Синоуол (Sinowal) , считани за най-опасните в момента. Само една криминална организация чрез "Торпиг" е успяла да открадне половин милион кредитни и дебитни акаунта от заразени компютри. Освен това калифорнийската компания е отдавала под наем сървъри, на които е имало качени поне 40 сайта с детска порнография, генериращи трафик от над 20 хил. посещения на ден.

Затварянето на "Макколо" не е първата подобна акция срещу спамърите. През септември беше затворен сървърът "Интеркейдж" (Intercage), вследствие на което спам трафикът намаля за известно време с 10 процента. Миналата година същото се случи и с руската RBN, за която обаче много анализатори предупредиха, че се е прегрупирала в друга компания, а някои я обвързаха пряко с "Макколо". За RBN се считаше, че е отговорна за 60% от всички киберпрестъпления, включително и за някои от най-големите удари в интернет, като например взлома на индийска банка преди две години или източването през сървъра и над 150 млн. долара от кредитни карти. По време на разкритията около компанията се говореше, че тя се ползва с подкрепата на руски чиновници.

Засега спамът почти е изчезнал от мейлите на потребителите, но анализаторите предупреждават, че това е само временно. "Те са като хлебарките - ще се покрият сега, а после пак ще плъзнат навсякъде", коментира един от изследователите Пол Фъргюсън. Според него мястото на "Макколо" съвсем скоро ще се поеме от сървър в Източна Европа или Азия, а спамът ще възвърне нормалните си стойности до Коледа. През октомври дневно в света са генерирани около 190 млрд. спам-имейла.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини