Оливър Стоун ще гледа “Дзифт” в Гърция

Половин Холивуд ще се изсипе днес в Солун за откриването на 49-тия международен кинофестивал. На него и тази година ще има българско участие. "Дзифт" на Явор Гърдев и "Единствената любовна история, която Хемингуей не описа" на Светослав Овчаров са селектирани в програмата на феста, чието мото е "Поглед към Балканите". Освен че, най-вероятно ще оберат наградите на престижния форум, родните ни ленти ще бъдат гледани от кино светила като режисьорите Оливър Стоун и Люк Дарден и актьорът Уилям Дефо.

Стоун пристига в Солун, за да представи новия си филм "W", а Дефо ще присъства на предпремиерата на "Прахта на времето", в който изпълнява главната роля. Още един филм с косвено българско участие ще има в програмата на фестивала. Става въпрос за проекта на Христос Николерис "Никой", в който режисьорът е избрал за прототип на главната героиня съдбата на една българка-емигрантка в Гърция. Сценарият разказва фаталната любовна история между двама млади емигранти – Горан от Сърбия и Джулия от България, които се срещат в съвременна Гърция. Филмът се очаква с особен интерес на феста, защото е първата пълнометражна лента на режисьора Николерис, популярен основно с късометражните си филми.

Кино форумът в Солун е едно от най-важните културни събития в страната и Европа, затова гръцкото министерство на културата отпуска около 1 млн.и 800 хиляди евро от нужните 3 млн. за организирането му.

Фестивалът ще приключи на 23 ноември с награждаването на най-добрите ленти.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини