Китай продължава да събира органи от затворници

Нов доклад сочи, че Китай все още събира органи от затворници, а хора, несъгласни с официалните позиции на Китайската комунистическа партия, също биват убивани за органи.

Докладът сочи, че има огромни несъответствия в официалните данни за трансплантациите в страната. Авторите на проучването обвиняват китайското правителство,

Комунистическата партия, здравната система, лекарите и болниците в съучастие. "Комунистическата партия казва, че общият брой на трансплантациите е около 10 000 годишно. Тези данни обаче лесно могат да бъдат опровергани само от статистиката на 2 - 3 от големите болници", заявява Дейвид Матис, адвокат по човешките права, предаде CNN.

Според доклада между 60 000 и 100 000 органа се трансплантират в Китай всяка година.

Разликата се покрива от екзекутирани затворници, много от тях затворени заради религиозните или политическите си убеждения. Китай не докладва за броя на екзекуциите, който определя като държавна тайна.

Докладът опровергава твърдението на Пекин, че от 2015 г. насам Китай е изоставил практиката да разчита на органи от затворници и е преминал към "най-голямата доброволна дарителска система на органи в Азия".

Получените данни сочат, че Китай екзекутира хиляди хора и използва органите им за трансплантации. Жертвите са предимно от религиозни и етнически малцинства - уйгури, тибетци, китайски християни и др.

Китай осъществява повече екзекуции годишно, отколкото всички останали страни по света взети заедно.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини