Парламентът ще вдигне двойно глобите за превишена скорост

Глобите за движение с превишена скорост ще скочат двойно, предаде снощи Дарик.

Такава промяна в Закона за движението по пътищата приеха депутатите от парламентарната транспортна комисия.

Мярката засяга движението, както в населените места, така и извън тях.

Досега превишаването на скоростта с 50 км/ч над позволеното в населено място се наказваше с глоба от 350 лева. Вече санкцията ще бъде 700 лева.

Също двойно по-високи ще бъдат и глобите за превишаване на разрешената скорост извън населено място.

Депутатите от комисията приеха и изменения, свързани с наказанията при наличие на алкохол в кръвтана водача. При проба между 0,5 и 0,8 промила се предвижда отнемане на книжката за управление за срок от 6 месеца и глоба от 500 лева.

Когато алкохолното съдържание е между 0,8 и 1,2 на хиляда, глобата ще е закована на 1000 лева, а периодът без книжка - 12 месеца.

Смисълът на тези промени, е обяснил шефът на "Пътна полиция" Бойко Рановски, цитиран от Дарик:

"В момента имаме санкция над 0,5 до 1,2 промила. И санкцията варира от 6 месеца до 1 година, с глоба от 500 до 1000 лв. Сега ги разделяме на две категории..." Очаква се твърдите глоби ще сложат край на парадоксите, при които за малко количество алкохол в кръвта се налагат високи глоби и обратното.

Транспортната комисия гласуваха и ограничения за използване на пътищата за обществено ползване не по предназначение и на практика забраниха провеждането на гонки. Наказанията са глоба и отнемане на книжката за определен срок:

"Водач, който организира или участва в нерегламентирани състезания, ще бъде лишен от книжка за 12 месеца, а глобата е до 3000 лв. При повторно нарушение - без книжка за 3 години и глоба 5000 лв."

Законът за движение по пътищата вече ще санкционира и движението в насрещното платно на магистрали и скоростни пътища, каза депутатът Иван Вълков:

"Този, който наруши разпоредбите и кара в насрещното, ще бъде наказван с 3 месеца лишаване от правоспособност и 1000 лв. глоба. При повторно нарушение, ще бъде наказан с 6 месеца лишаване от правоспособност и 4000 лв. глоба".

Въвежда се и санкция - глоба от 50 лева, за шофьор, който превозва пътници без колан или каска.

За да станат факт всички тези промени, трябва да минат и през две гласувания в пленарна зала.

Източник: dnes.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ми
    Мишо
    1 0
    17:41, 23 юни 2016
    Не съм съгласен шофьора да плаща глоба,за това че пътника не иска да си сложи предпазният колан.Трябва да си плаща този който няма предпазен колан.
Последни новини