Парламентът създаде Областен съвет за намаляване на риска от бедствия

С направените на второ гласуване промени в Закона за защита на бедствията, чийто вносител е Министерски съвет, Парламентът възложи на областните управители да създават областен съвет за намаляване на риска от бедствия, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Ролята на съвета ще бъде да подпомага областния управител в дейността му по организиране и ръководене на защитата на населението при бедствия в областта.

В състава на съвета ще влизат кметовете на общини или оправомощени техни представители, по един представител на общинския съвет от всяка община на територията на областта, директорите на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, ОДМВР, териториалната дирекция на Държавна агенция „Национална сигурност”, Центърът за спешна медицинска помощ, ръководителите на териториалните звена на централната администрация на изпълнителната власт, както и други лица, имащи отношение към намаляването на риска от бедствия.

За да подпомага изпълнението на дейностите на кметовете на територията на общината, промените предвиждат и създаване на общински съвет за намаляване на риска от бедствия. Съветът ще се председателства от кмета на общината, а негови членове ще бъдат заместник-кметовете на общината, главният архитект, представители на общинския съвет и ръководители на структурите за спешно реагиране. 

Източник: focus-news.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини