Полските гъби невинни, вносителят иска компенсации. Преглед на печата

Последните събития около спрения проект АЕЦ „Белене” са сред водещите теми на вестниците в сряда.  

„Премиерът Бойко Борисов запозна председателя на Европейския съвет Доналд Туск с решението на Арбитражния съд в Женева по търговския спор между НЕК и „Атомстройекспорт” във връзка с проекта за АЕЦ – Белене. В телефонен разговор, проведен днес, той го информира за писмото, което страната ни ще изпрати до Европейската комисия, и посочи, че разчита на съдействието му правителството да получи становище относно последващите си действия, които да защитят в максимална степен националния интерес в съответствие с енергийната политика на Европейския съюз. Борисов и Туск обмениха мнения и по темите, които ще бъдат обсъждани на заседанието на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС...” – в. „24 часа”.

„Министри подготвят писмо за да запознаят ЕК с решението на Арбитражния съд за АЕЦ „Белене" Когато е трябвало да защитя националния интерес, съм го правил в пълния му обем, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти във Враца. „Искаме да продадем реактора на изгодна цена и при добри условия, а не както беше спазарен през 2006 г. – без индексации, корекции, без анекси и ясни цени. Политически всеки може да си изкарва дивиденти, но прагматиката е друго – 1,1 милиарда можеше да се вложат в Северозапада и да се строи, а не да се хвърлят в гьола", коментира министър-председателят. Той обясни, че е възложил на вицепремиера Томислав Дончев и на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да подготвят писмо, с което да запознаем Европейската комисия с решението на Арбитражния съд в Женева относно АЕЦ „Белене". България може да продаде готовия реактор за АЕЦ "Белене" на Иран, каза вчера Бойко Борисов, който ще е на посещение в Техеран на 11 юли. Иран има планове да разшири своята АЕЦ "Бушер".” – в. „Стандарт”.

„България откри нов извор на средства, за да изплати на "Росатом" обезщетението от 620 милиона евро за провала на проекта за АЕЦ "Белене", пише руското икономическо издание "Комерсант", цитирано от БТА. По информация на източници от руския атомен отрасъл София иска да продаде оборудването, поръчано за централата, на Иран за да доизграждане на АЕЦ "Бушехр". Това обаче няма как да стане на цена, близка до пазарната, смятат експертите. "С иранците не е лесно да се преговаря", отбелязва събеседникът на "Комерсант", според когото Техеран ще склони да купи оборудването само неколкократно по-евтино от реалната му стойност. Не се знае дали реакторите за "Белене" ще може да се интегрират в структурата на иранската централа, пише още изданието. Според неговия експерт евентуалното използване на това оборудване в "Бушехр" ще наложи промени в проекта на централата, което ще се отрази върху стойността на договора.” – в. „Дневник”.

Вестниците съобщават и за доклад на финансовото разузнаване, според който е възможно българи да са замесени във финансиране на терористична дейност.  

„Все по-засилено се получава информация за вероятна съпричастност на българи към дейността на т. нар. Ислямска държава. Това пише в доклада на “Финансово разузнаване”-ДАНС за работата на службата през миналата година. От агенцията не дават никакви подробности за връзките на българи с ИДИЛ. Единствено се споменава, че до тях са стигнали и данни за измами от типа boiler room, в които активно участие имат нашенци и родни фирми. За първи път агентите от ДАНС са засекли схемата през 2011 г. В основата й е изкуствена покупко-продажба на финансови инструменти (най-често акции) на кухи компании. “По отношение на възникнали съмнения във връзка с преводи, получени/наредени чрез системите за парични трансфери, започват да се докладват и операции, извършени от лица, които вероятно се свързват с финансиране на тероризъм (на дейността на т.нар. Ислямска държава). Подобни случаи се отработват приоритетно, като информацията се насочва към компетентните дирекции в ДАНС. Предвид ситуацията в Близкия изток (предимно в Сирия, Ирак, Ливан, Афганистан и Либия),в страната чрез системите за парични трансфери навлизат средства, които биха могли да бъдат използвани за финансиране на тероризъм”, се казва още в доклада. Заради международната геополитическа обстановка все по-висок ставал рискът през финансово-кредитната ни система да преминават пари, които да имат за цел финансиране на тероризма или купуване на стоки с двойна употреба. В доклада се посочва и че са докладвани случаи на съмнителни операции или сделки, които се извършват от лица, заемащи висши държавни длъжности. От ДАНС категорично отказаха допълнителна информация...” – в. „Труд”.

„Финансовото разузнаване взе на мушка IT сектора През 2015 г. са зачестили сигналите към ДАНС за парични преводи на „Ислямска държава“ към България
Най-бързо развиващият се сектор в България - на информационните технологии, е попаднал в полезрението на финансовото разузнаване през 2015 г. Причината е, че секторът е станал примамлив за пране на пари, тъй като трудно се определя реалната пазарна стойност на предлаганите от компаниите услуги. За миналата година в ДАНС е постъпила информация за съмнителни операции на стойност повече от 2 млрд. евро. Това става ясно от доклада на разузнаването, което е част от ДАНС. IT секторът е намесен в обяснението как действат най-често срещаните измамни схеми през 2015 г. - social engineering frauds. Става въпрос за измами, които са свързани с кражба на персонална информация, използвана за незаконно отнемане на средства. Това обикновено ставало в чужбина, където данните се крадат чрез заразяване с вируси или фалшиви електронни съобщения. Откраднатите пари се превеждали по сметката на фирма в България. След получаване на сумата те се теглели на каса и се раздробявали на малки суми по сметките на други компании. Според информация, предоставена от Европол, впоследствие сумите тръгвали към Китай или Хонконг. Според доклада в България се използват фирми, заети предимно в областта на услугите. "При тях по-трудно се определя реалната пазарна стойност на дадената услуга, особено ако тя е в IT сектора, като именно липсата на икономическа логика е основен индикатор за засичане на средства, които са обект на изпиране", обясняват от ДАНС. В схемата са въвличани още подставени лица и чужденци с фалшиви лични документи. От ДАНС все по-често получавали информация и за "вероятна съпричастност на български физически лица към дейността на т.нар. "Ислямска държава". Има и информация за схеми тип boiler room, в които активно участие имат български физически и юридически лица, обикновено във фазата на разслояване на активите. Въпросната схема разчита на наличието на фиктивен пазар. Той се създава от брокерите, които продават книжа на кухи компании. Докато има търсене, цената расте и се създава измамно впечатление, че акциите носят някаква доходност. Когато обаче търсенето изчезнe, се оказва, че инструментите на практика не струват нищо. По информация на ДАНС основно чрез системите за парични преводи се докладват и операции, извършени от лица, "които вероятно се свързват с финансиране на тероризъм (на дейността на т.нар. "Ислямска държава")". От ДАНС са категорични, че предвид ситуацията в Близкия изток - предимно в Сирия, Ирак, Ливан, Афганистан и Либия, в страната чрез системите за парични трансфери навлизат пари, които биха могли да бъдат използвани за финансиране на тероризъм...” - в. „Сега”.

„Държавна агенция национална сигурност не разполага с установени данни за финансиране на тероризъм в България, съобщиха от пресцентъра на институцията днес. Поводът за изявлението са публикации в медиите от днес по повод Годишния доклад за дейността на Специализирана административна дирекция "Финансово разузнаване" на ДАНС за 2015 година. В прессъобщението на ДАНС се казва, че засиленото получаване на информация относно вероятна съпричастност на български физически лица към дейността на "Ислямска държава" се основава на информацията, подадена от финансовия сектор на базата на тяхната субективна преценка и отчита активизираната превантивна дейност на този сектор. Уточнява се, че става дума единствено за съмнения. "Въпросните случаи са били обект на задълбочени проверки от страна на съответните оперативни структури и не са потвърдени по никакъв начин", се казва още съобщението.” – в. „Дневник”.

Наближаващите президентски избори и електоралните нагласи също са сред актуалните теми.

„Ако през юни се проведат парламентарни избори, 21.9% биха гласували за ГЕРБ, между 10.4% до 12.8% за БСП, 4.9% за Патриотичния фронт, Реформаторския блок може да разчита на 5% подкрепа. Потенциалният вот за АБВ остава в рамките на 3.5%, а за Движение 21 подкрепата се увеличава леко до 2.6%. Вотът за ДПС също търпи, макар и слаба, динамика. За последните три месеца той намалява от 4.9% до 4.5%. Това сочат данните от последното месечно проучване на общественото мнение на "Алфа Рисърч". Рейтингът на Бойко Борисов като партиен лидер запазва първата си позиция, докато оценките за работата му като премиер отново бележат спад до 32% одобрение - ниво, близко до това от края на 2011 г. БСП бележи лек ръст на доверие и неочаквано силен старт на новия лидер Корнелия Нинова (18%). 57.6 на сто от българите смятат, че правителството трябва да изкара целия си мандат, 22.3%, смятат, че през следващите месеци кабинетът трябва да изпълни най-належащите си задачи и да има предсрочни избори след президентските през есента. 17.3% от анкетираните се обявяват за оставка на правителството и предсрочни избори още през тази година. Социолозите отчитат дъно на доверието в Народното събрание от 7,5% срещу 59 % недоверие... Агенцията отбеляза висок интерес към президентските избори. Около 59% от запитаните имат намерение да гласуват на вота през октомври.Липсата на официални кандидати обаче едва три месеца преди тяхното провеждане, руши образа на независимост и самостоятелност на тази институция, както и нейната тежест при действия в кризисни ситуации, посочват още от "Алфа Рисърч"...” – в. „Стандарт”.

„Алфа Рисърч": Рейтингът на Борисов трайно върви надолу Дъно на доверието в Народното събрание от 7,5% срещу 59 % недоверие, отчитат социолозите от "Алфа Рисърч" в последното си месечно проучване на общественото мнение. "Девалвира не само образът, но и самата функция на народния представител, което създава благоприятна среда за разпространение на всевъзможни популистки тези", се казва в анализа на изследването... За пръв път се наблюдава спад на рейтинга на правителството не "отвън", от недоволни социални групи, а отвътре - заради критичните оценки за коалиционните отношения сред симпатизантите на Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ, а макар и по-слабо - дори сред тези на ГЕРБ. Рейтингът на Бойко Борисов като партиен лидер запазва първата си позиция, докато оценките за работата му като премиер отново бележат спад до 32% одобрение - ниво, близко до това от края на 2011 г. БСП бележи лек ръст на доверие и неочаквано силен старт на новия лидер Корнелия Нинова (18%).

Реформаторският блок първи започна да губи енергия от участието си във властта. Вътрешните противоречия в него, липсата на политическа инициатива и на единни позиции по актуални въпроси, ерозират електоралния му ресурс. Марката „Реформаторски блок" не е достатъчна да задържи избирателите и за три месеца той губи около процент от тях. Към момента може да разчита на 5% подкрепа...” – в. „Сега”.

Всекидневниците продължават да следят и случая с предполагаемото отравяне с гъби от „Кауфланд”, при който все пак се оказва, че отровата не е от гъбите.     

„Семейството, яло гъби от “Кауфланд”, не се е натровило от тях. Категорично това не е гъбно отравяне, заяви за “Труд” проф. Стоян Миланов, директор на “Пирогов”. Мъж, жена и нейният баща се оплакаха, че са се натровили, след като са яли заешка яхния с гъби печурки, купени от магазин на “Кауфланд” в София. Двама от тях бяха хоспитализирани в Александровска болница, а най-тежко пострадалият бе приет за лечение в “Пирогов”. “Всички пациенти са изписани, като мъжът, който беше приет при нас, днес (бел. ред. - вчера) беше на контролен преглед. Състоянието му е добро”, уточни проф. Миланов. Лекарската преценка на екипа на “Пирогов” на база клинична картина е, че не става въпрос за отравяне от гъби. Много вероятно е пациентите да са се натровили от примеси в подправките, допълни проф. Миланов. Той поясни, че установеният токсин атропин в кръвта на заразените е потвърден и от лабораторията на ВМА. Проби от партидата с полските гъби, които бяха спрени от продажба заради съмнения, че са отровни, са изпратени в лаборатория в Германия, съобщиха за “Труд” от агенцията по безопасност на храните. Резултатите се очакват до края на седмицата...” – в. „Труд”.

„Пратиха проби от печурките за изследване в Германия... Междувременно производителят и вносителят на полските гъби заявиха, че ще искат държавата да компенсира загубите им, ако се окаже, че не гъбите са довели до отравянето на семейство от София...” – в. „24 часа”.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини