Депутати искат отчет от Цацаров за КТБ

Четирима депутати пратиха писмо до главния прокурор Сотир Цацаров с покана да се отчете пред парламента докъде е стигнало разследването за КТБ.

Методи Андреев от ГЕРБ, Петър Славов и Мартин Димитров от Реформаторския блок и съпредседателят на ПФ Валери Симеонов, които се определят като "групата за натиск", уточниха, че се възползват от новата поправка в Конституцията, приета в края на 2015 г., с която се дава възможност главният прокурор да бъде канен за отчет пред Народното събрание.

"Заявяваме, че няма да си правим оглушки за грабежа на века", отсече Валери Симеонов и добави, че групата за натиск иска да спре странното мълчание през последните няколко месеца на главната прокуратура по разследването.

В писмото им пише, че искат доклад за прилагането на закона по казуса с фалиралата банка, включително за напредъка на разследването срещу обвиняемите лица, изправянето на Цветан Василев пред правосъдието и сътрудничеството между органите на държавното обвинение и синдиците на банката за обезпечаване и претендиране на максимален обем средства от източеното от банката имущество и връщането му в масата на несъстоятелността, за покриване на задълженията на КТБ към държавния бюджет, вложителите и кредиторите й.

"Близо две години след фалита в българското общество все повече се засилват опасенията, че фалитът на КТБ, станал известен и като грабеж на века, ще остане без последици за виновните лица, а източените над 4 млрд. лева ще се платят основно от българския данъкоплатец", пише в писмото.

Депутатите посочват, че обществените очаквания са изправяне на Цветан Василев пред съда, търсене на отговорност от останалите членове на Надзорния и Управителния съвет или ръководни служители, одобрявали отпускането на необезпечени кредити за милиарди.

"Отговорност е редно да понесат и членовете на тогавашното ръководство на БНБ и другите държавни органи, имали отговорност по закон и неупражнили дължима грижа и надзор върху управлението на КТБ. Важно е да се провери и дейността на квесторите, допуснали извършването на цесии и прихващания за стотици милиони, след налагането на специален надзор", пишат още депутатите.

На второ място те поставят притеснителни данни на международната разследваща компания на стр. 20 от доклада им, че част от документацията във връзка с фалита на банката е останала недостъпна за тях, след като е била иззета от прокуратурата за целите на следствени действия.

"Много е вероятно тази документация да има отношение към проследяването на източените от банката средства и предприемането на адекватни действия от синдиците за тяхното обезпечаване и завеждане на съдебни искове за възстановяването им в масата на несъстоятелността", добавя се в писмото.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Жи
    Живка
    2 0
    18:12, 8 юни 2016
    И са прави, защото всички българи платиха сметката на бизнесмените, затова е редно и трябва да се търсят деятелите на грабежа КТБ.
  • 2
    Фи
    Филип
    1 0
    19:28, 8 юни 2016
    Ами да нека да даде отчет какво се случва с разследването и защо две години след фалита на банката все още няма нито един осъден, а главният виновник Цветан Василев е на свобода. Във всяка нормална европейска държава много отдавна замесените личности щяха да са с действащи присъди и да лежат в затвора!
  • 3
    Го
    Гого
    0 0
    22:13, 8 юни 2016
    А така! Има какво да обяснява! Само се прави на важен, а престъпник като Василев с доказано участия във фалита на КТБ е на свобода.
  • 4
    Кр
    Кремена
    0 0
    22:27, 9 юни 2016
    "Заявяваме, че няма да си правим оглушки за грабежа на века" е да ама вече две години цялата държава си прави оглушки за това. Сякаш на никой не му пука, че бяха откраднати 4 млрд. лв. от спестяванията на българите и после данъкоплатците платиха цялата сметка. По този начин не бяха ограбени само клиентите на КТБ, а всички ние които живеем в страната. За това и не може да си измиваме ръцете и да си мислим, че като не сме били клиенти на тази пирамида, случващото се с нея не ни засяга. Нали заемите, които тегли държавата, за да изплати гарантираните депозити ги плащаме всички ние. Редно е обществото да бъде запознато дали изобщо Прокуратурата иска и има намерение да предяви обвинение на Цветан Василев, който според доказателствата е бил главният организатор на този грабежа на века.
Последни новини