До 6 г. затвор за унищожаване на мини и боеприпаси

От 1 до 6 г. затвор за всеки, който, без да има право на това или без нужното разрешително, унищожава касетъчни боеприпаси, противопехотни мини и други изделия.

Такава добавка беше напревена днес в Наказателния кодекс с приетите на второ четене от парламента промени, предаде БТА.

Те са съобразени със Закона за изпълнение на Конвенцията по касетъчните боеприпаси и Конвенцията за забраната на използването, складирането, производството и трансфера на противопехотни мини и за тяхното унищожаване. 

Депутатите определиха и затвор от 2 до 8 години за всеки, който държи, пренася, изпраща или работи с взривни вещества, огнестрелни оръжия, боеприпаси за огнестрелни оръжия или пиротехнически изделия и не е взел необходимите мерки за сигурност, особено тези, предписани в надлежните правилници, наредби или инструкции.

Лишаване от свобода от 3 до 10 години и глоба до 10 000 лева се предвиждат пък за предоставяне на взривни вещества, оръжия, боеприпаси за огнестрелни оръжия или пиротехнически изделия на ненавършило 18 години лице.

Ако нарушенията, описани по-горе, са причинили на едно или повече лица средна или тежка телесна повреда, или смърт, или значителна повреда на имот, и когато деецът не е искал и не е допускал това, наказанието е лишаване от свобода от 5 до 12 години, а в особено тежки случаи - от 6 до 15 години.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини