Ценко Чоков и синът му остават окончателно в ареста

Апелативният специализиран съд остави окончателно в ареста кмета на Галиче Ценко Чоков, един от синовете му и други 4-ма души, които бяха задържани на 26 май.

Според прокуратурата те са участвали в престъпна група за лихварство, имотни измами, побои, изнудвания и отвличания, на която ръководител е бил Ценко Чоков, предаде БТА.
Шестимата бяха арестувани при операция на Специализираната прокуратура и ГДБОП в Галиче, а Специализираният наказателен съд ги остави в ареста. 

Обвиненията срещу тях са за участие в организирана престъпна група за лихварство, имотни измами, побои, изнудвания и отвличания, спрямо хора, които са вземали заеми и не са ги връщали. Ценко Чоков е обвинен и като ръководител на групата, и за нанасяне на лека телесна повреда. Синът му - Мартин, освен за участие в групата, е обвинен и за хулиганство. 

Днес близо час адвокатите на шестимата задържани и основно този на кмета на Галиче - Иво Найденов,представяха пред съда положителни характеристики и подписки в подкрепа на своите клиенти. Те поискаха подзащитните им да бъдат пуснати на свобода, съобщиха БНР и Нова телевизия. 

Защитникът на Чоков показа благодарствени писма от училището и детската градина в селото.Благодарност е изразил писмено дори свещеникът в селото. Той е благодарен за дарението от Ценко Чоков, което спасило храма от рушене. След задържането му вандали разбили църквата и махнали табелата с името Чоков като дарител. 

Адвокат Иво Найденов твърди също, че клиентът му е жертва на селска драма с главен герой политическият опонент на Чоков на последните местни избори - Веселин Таушанов. 

"Вижте ние тук в момента сме в една селска драма. В една селска драма, където един кандидат кмет не е успял, който написал една камара жалби - не напразно казах на първата мярка, чеЦенко Чоков не е проверяван само от НАСА, и аз смятам, че само от още едно място не са го проверявали - АГ болницата по обективни причини”, каза Найденов. 

В подкрепа на кмета на Галиче са се подписали и 400 негови съселяни, които казват, че не ги е страх от него, и че не той, а други са вандалствали в селото. 

Моля уважаемия съд да ме пусне да си обработвам земята. Нямам намерение да се укривам, нито да тероризирам някого. Нямам нищо общо с това, в което ме обвиняват. Всичко е клевета”, заяви самият Ценко Чоков.

Той допълни, че му предстои важен период за реколтата, а земята му се обработва само от него и сина му и така няма кой да свърши работата. 

Прокуратурата пък внесе в съда нов том с доказателства - разпити на свидетели и разпознавания. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    11
    111
    3 -1
    15:41, 7 юни 2016
    Къде му е чаровната усмивка на Чоко?
Последни новини