Седмица на толерантност в Европа

В неделя, 9 ноември, в Голямата европейска синагога в Брюксел бе проведена възпоменателна служба, посвтена на 70-годишнината от Кристалната нощ (Kristallnacht) – погромът на евреите на териториата на нацистска Германия, който става начало на Холокоста.

Пред събраните в синагогата своите послания отправиха главният равин Албер Гиги (Брюксел), главнят равин на Израел Меир Лау (Тел-Авив), президентът на Европейскоия еврейски конгрес и Руския еврейски конгрес Вячеслав Кантор, равини Артур и Марк Шнайер (Ню-Йорк). Двама от тях, равин Артур Шнайер и равин Лау, лично са преживяли Холокоста по времето на нацистския режим в Германия.

Вячеслав Кантор заяви, че е необходимо да се формира ново разбиране за толерантността в Европа, което се основава на значителни усилия , включително целата програма за възпитание и образование, от детската градина до университета, и добави, что истинска религиозна и расова търпимост в Европа може да бъде достигната само със съвместните усилия на Европейския съюз, Съединените щати и Руската Федерация.

Мемориалната служба открива Дните на толерантност в Европа, които продължават до края на тази седмица в Брюксел, Прага и Калининград.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини