Металът мед "задушава" микробите

Ако бравите на вратите и водопроводните кранове в здравните заведения бъдат изработени от мед, ще се реши проблемът със смъртоносните болнични бактерии, твърдят британски специалисти, цитирани от в. "Дейли мейл".

10-седмично изследване в болницата "Сели оук" в Бирмингам, ръководено от проф. Том Елиът, е показало, че медните кранове, седалки на тоалетни и пластини за отваряне и затваряне на врати бързо унищожават 90-95% от бактериите златист стафилокок (MRSA), клостридиум дифициле, вируса на грипа, Ешерихия коли и други.

Смята се, че металът "задушава" микробите, като им пречи да дишат. Освен това той ги кара да спрат да се хранят и унищожава тяхната ДНК. Защитният ефект се открива върху медните, но не и върху стоманените фитинги.

Изследователите казват, че медта не е по-скъпа от неръждаемата стомана. От хилядолетия хората познават лечебните свойства на медта. Преди повече от 4000 години египтяните са използвали метала да стерилизарт рани и вода за пиене, а ацтеките - да лекуват кожни заболявания.

Хипократ е отбелязал, че медта лекува рани по краката. Днес металът е честа съставка в антисептични и противогъбични кремове. Смята се, че има и противовъзпалителни свойства.

В много малки количества медта присъства в храната и е нужна за образуването на червените кръвни клетки и за да поддържа здрави кръвоносните съдове, нервите и костите.
Източник: yellow.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини