Лидери на тезгяха

Новоизбраният президент на САЩ Барак Обама е изключително популярен в Ивицата Газа.
Много палестинци възлагат надежди на тъмнокожия адвокат. Обикновените хора и лидерите на ХАМАС смятат, че отношението на Щатите към близкоизточната политика ще претърпи коренна промяна и блокадата над Газа ще бъде снета.
"Правителството" на ХАМАС разчита, че администрацията на Обама, за разлика от тази на Буш, няма да откаже диалог с военната групировка, която контролира Газа. По мнение на ислямистите, в обкръжението на Обама разбират, че без преки преговори с реалните стопани на Ивицата Газа примирието в Близкия изток е невъзможно.

Но простите жители на Газа малко ги вълнува голямата политика, те се надяват преди всичко да бъде снета блакодата на Израел и да се възстанови снабдяването на територията с хранителни продукти и стоки от първа необходимост.

А докато чакат, те поставят изображението на Барак Обама на всичките си сувенири.

Надписът на чашите за кафе с изображението на Обама гласи: "Хей! Ела и изпий палестинско кафе с аромат на президентските избори в САЩ!" Цената на тези сувенири е повече от 5 долара, което не е никак малко за стандарта на Палестина.

До скоро "главен герой" върху стените на посудата беше лидерът на ХАМАС Исмаил Хания, но днес любимец е президентът САЩ Барак Обама, който ще поеме страната през януари 2009 година. Третото и четвъртото място в рейтинга на продажбите заемат Ясер Арафат и неговият приемник Махмуд Абас. На полиците могат да се видят и сувенири с лицата на Че Гевара - любимец на комунистите и привържениците на "Демократичния фронт за освобождение на Палестина".

Продават се сувенири и с други, не по-малко харизматични персонажи
Източник: bgvesti.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини