Колко ни е грижа за Земята

Климатичните промени през последните няколко десетилетия са най-големите от зората на човешката цивилизация преди около 5000 години, показват резултатите от американско изследване в Арктика и Северна Америка, цитирани от Франс прес.
"Сегашното затопляне на климата е безпрецедентно в човешката история", заяви главният автор на изследването, океанографът Джеймс Грийн от университета "Корнел" в Ню Йорк.

Ако затоплянето в Арктика и Северна Америка продължи със същите темпове, може да се стигне до промяна в посоката на океанските течения в целия свят с потенциално важни последствия върху климата и биосферата, смятат изследователите.

През последните 50 години топенето на ледниците в Арктика доведе до периодично изливане на студена и слабосолена вода в северната част на Атлантическия океан.

Това значително промени екосистемите на юг до Северна и Южна Каролина, предизвиквайки миграцията на редица растителни и животински видове.

Микроскопични водорасли, които се срещат в Тихия океан, отново се появиха в северната част на Атлантическия океан след отсъствие от над 800 000 години.

През последните 65 милиона години на Земята са се редували периоди на голямо затопляне с такива на голямо застудяване.

"Когато в Арктика има застудяване и площта на ледниците се увеличава, отразяването на слънчевите лъчи от леда нараства", обясни Джеймс Грийн.

"Ако повече слънчеви лъчи са отразени, отколкото погълнати от водата, това води до общо застудяване", допълни той.

"Изследването показва, че с климатичното затопляне много видове са се "преместили" на юг, обратно на онова, което очакваха повечето еколози", отбелязва Грийн.

Освен това популацията на риба треска в Северна Америка значително намаля вследствие на свръхриболова през 20-и век и не успя да се възстанови отчасти заради студените води в Нюфаундленд, които идват от Арктика от 90-те години на миналия век, е заключил океанографът.

Ако скоро не се вземат по-сериозни мерки, за да съхраним Земята, то скоро климатичните промени може да бъдат пагубни за планетата ни. Грижали ви е достатъчно за Земята?
Източник: club.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини