Косовските албанци масово се обявяват за християни

Косовски албанци са започнали публично да се обявяват за християни, а местните наблюдатели са разделени в оценките си за тази тенденция, предава БТА.

Някои смятат, че причината е в липсата на ясна обществена нагласа по въпроса за верската принадлежност и нейната социална роля. За пример се сочи Прищина, чийто облик като столица, а и поведението на нейните жители имат подчертано светски характер. Други са на мнение, че докато в столицата се развяват повече американски отколкото косовски знамена, редица влиятелни ислямски държави ще проявяват сдържаност в отношението си към Косово.

Проблемът има и чисто практическа страна. Занимавам се с търговия и често ми се налага да пътувам до Турция и Близкия изток, което става много по-лесно със сръбски паспорт, признава албански събеседник в прищинско кафене. Имам приятели, които ходят до Китай, който кой знае кога ще признае Косово. Нашите власти разрешават двойното гражданство и не ни правят проблем, че взимаме сръбски паспорти, защото ние какво сме виновни, че косовските не се признават, обяснява той.

Косовските албанци редовно се редят на опашки пред управлението на сръбското министерство на външните работи в Нишка Баня, което отговаря за Прищина. Там те получават не само задгранични паспорти с биометрични данни, но и останалите сръбски документи - лични карти и шофьорски книжки. Така се реализира основният принцип в политиката на Белград спрямо областта, който гласи, че Косово е Сърбия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини