Опасните енергийни напитки?

Отминаха годините когато, за да се разсъним и да почувстваме прилив на сили пиехме кафе. Днес на все по-голяма популярност и уж същият ефект се радват енергийните напитки.

Какво има в кутията?
И така нека видим етикета, за да разберем какъв дух се крие в бутилката.
1. Вещества, тонизиращи нервната система (кофеин, гуарана и женшен).
2. Въглехидрати – носители на енергия, като глюкоза, захароза.
3. Елементи, стимулиращи обмяната на веществата: витамини от В група, таурин.
4. Ароматизатори и хранителни добавки.

Какво ни дават?
Енергийните напитки са тонизиращи и дават краткотраен прилив на сили. Вътрешните ресурси на човек се мобилизират, но трябва да се знае, че човешките ресурси не са безгранични и постоянната им стимулация може да доведе до печални последствия. При това при ежедневната им употреба може да се стигне до обратния резултат, вместо бодрост може да си докарате умора и други неприятни последствия като сърцебиене, повишено артериално налягане, безсъние.

Противопоказания
Всички енергийни напитки имат в своя състав кофеин или кофеиносъдържащи растителни екстракти. Една кутия такава напитка съдържа в порядъка на 90 милиграма кофеин – количество, равносилно на чаша нескафе.

Кофеин е противопоказен за хора с повишена нервна възбудимост и за тези, които страдат от сърдечни заболявания. Той действа отрицателно и на състоянието на жлъчно-члевния тракт, може да провокира обостряне на язви и гастрит.

Трябва да знаете, че енергийните напитки не са източник на витамини.

Изотоник
Наред с вече споменатите енергийни напитки, съществуват и такива, които са предназначени специално за спортисти. Те се наричат изотонични. Не са газирани и не съдържат ободряващи съставки като кофеин и гуарана. В техния състав влиза ел-карнитин, помагащ при изгарянето на мазнините и държащ спортсмените в тонус. Те подобряват работата на сърцето, а с витамините и минералите си възстановяват организма след физическо натоварване.

И така, едно е ясно: енергийните напитки не дават нищо на организма, само го карат да изразходва своите вътрешни ресурси. Ако пък не си представяте животa си без тях, то трябва да ги ограничите до минимум.

Източник: bgvesti.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини