Отгледаха яйцеклетки от тъкан от 5-годишни момичета

Учени от Медицинския център към еврейския университет "Хадаса" в Ерусалим са отгледали в лабораторни условия яйцеклетки от проби на яйчникова тъкан, изолирана от момичета на 5-годишна възраст, съобщи в. "Дейли телеграф", като цитира публикация в сп. "Фертилитет и стерилитет"(Fertility and Sterility).

Това означава, че децата и младежите, които са били лекувани срещу рак, в бъдеще ще могат да си родят собствени деца, а няма да им се налага да използват донорски яйцеклетки и сперма или да си осиновяват деца.

Проблемът е особено труден при деца, които развият рак преди пубертета, защото не могат да замразят собствените си яйцеклетки или сперма. Незрели клетки могат да се изолират от яйчниковата тъкан и да се развият до зрелост в специална култура. Следващата стъпка на израелските учени ще е да проверят дали клетките могат да се оплодят, за да създадат жизнеспособни ембриони.

Ембрионите биха могли да бъдат замразени и съхранени за бъдеща употреба. Възможно е също неоплодени яйцеклетки да бъдат замразени с най-новите методи, които са се оказали по-ефективни.

Всяка година ракови заболявания се откриват у 1500-1700 деца под 15-годишна възраст, като половината от тях са под 5-годишни. Специалистите са работили с 19 пациенти на възраст между 5 и 20 години.

От всеки пациент са били изолирани средно 9 яйцеклетки и 34% от тях са били отгледани успешно до състояние на зрелост. Яйчникова тъкан е била успешно отстранена, замразена и реимплантирана, след като е завършила терапията срещу рака.

Някои жени са родили бебета чрез оплождане ин витро и по естествен път, след като са се подложили на новия метод за култивиране на яйчникови клетки.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини