Частна фирма ще изпитва кандидат-шофьорите

Шофьорските изпити и психологическите изследвания на кандидатите вече ще се провеждат от частна фирма. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, които правителството ще разгледа днес. Целта на "приватизирането" на шофьорските тестове е да се премахнат корупционните практики при изпитите и да се повиши качеството на обучението. Сега изпитите се провеждат от комисия, в която влизат инструктори и хора от Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" и КАТ.

Кандидатите да организират курсовете ще се пресяват чрез конкурс, в който ще трябва да покажат, че имат необходимата материална база, квалифицирани инструктори и финансови възможности, които да гарантират качеството на услугата. Държавата ще си запази правото да контролира цената на изпитите, реда и условията за провеждането им, оценяването им, както и съдържанието на тестовете.

В законопроекта се предвижда още камионите задължително да имат монитори и камери, които да разширят зрителното поле на шофьорите и да ограничат т. нар. "невидима зона", която е причина за многобройни тежки катастрофи. Изискването за допълнителното оборудване влиза в сила от 31 март 2009 г., предвижда законопроектът.
Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини