Сменят името на Мъртво море

Израелски бизнесмени, сред които и производители на козметика, настояват да се смени името на Мъртво море. Те са отправили искането към Комитета за даване на имена.

"Клиентите ни се отнасят сравнително резервирано към козметика, която се асоциира със смърт", заявява един от инициаторите на искането, директорът на "Dead sea cosmetics" Моти Фридман. Предложение за ново име до този момент обаче няма, информира председателят на Комитета Моше Брур.

Иначе на иврит името на Мъртво море не звучи стряскащо- означава просто Солено море. Предполага се, че наименованието Мъртво море е придобито през първи век, когато тази област се управлявала от древноримският политически деец и писател.

В случай, че наименованието бъде променено, досегашното ще изчезне от всички държавни публикации и географски карти. Това е очаквано с голямо нетърпение от козметичните гиганти, които в последните години продават изключително успешно продукти от минералните соли на Мъртво море.

42,5 % от анкетираните в наскоро проведено допитване в Израел смятат, че трябва да се промени името, 52% са на мнение Мъртво море да си запази името.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини