Влаковете ни ще се движат със 160 км в час?

"Ако предложената от Министерството на транспорта политика за развитие на железопътния транспорт бъде одобрена съставът на БДЖ ще бъде подновен с 60 %", каза министърът на транспорта Петър Мутафчиев на пресконференция.

По думите на министъра България е на едно от последните места по инвестиции в сектора със средства в размер на 0,18 % брутния вътрешен продукт, информира агенция Фокус.

Мутафчиев каза още, че политиката предвижда инвестиране в жп-транспорта, там където пазарът предлага висока възвращаемост на инвестициите. С реализирането на политиката, предложена от МТ, ще се достигнат скорости от 160 км./ч.

За пътническите влакове по направленията София-Пловдив-Бургас и София-Плевен-Варна, с което времето за пътуване от София до Бургас, например, ще бъде намалено от 7 на 4,5 часа, а до Варна - от 8,5 на 6 часа.

По данни на министерството пътуването с БДЖ е бавно и некомфортно, като средната скорост на придвижване е 47,7 км./ч., което е с 38 % по-ниска от проектната. Средната възраст на 71 % от локомотивите е над 25 години, а средната възраст на пътническите вагони - 63% - е над 20 години.

Ако политиката на министерството бъде одобрена на политическо ниво, тя ще влезе в парламента до месец, категоричен бе транспортният министър.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини