Жълтата гостенка се завръща

Бум на туберколозно болни отчитат лекарите в страната.
Наличието на определени болести, например, е индикатор, че част от населението на дадена страна живее бедно, с ниска хигиена е и се храни непълноценно, съобщи бТВ. Една от тези болести е туберколозата.
За последните месеци статистиката показва ръст на заболелите от нея у нас. Във Варна, например, лекарите отчитат бум на туберколозните. Само през последния месец са регистрирани над 20 нови случаи. До октомври във Варна са открити 95 нови болни от туберкулоза. 15 от тях са деца. Разболяват се все повече млади работещи хора.
"След едно вирусно заболяване през лятото държах да си направя по-обстоен преглед и това беше причината да потърся лекарска помощ. Много е стряскащо предимно за близките, променя се изцяло начинът им на живот за определен период от време", сподели 35-годишна жена, оставена на лечение.
Коварството на жълтата гостенка е в скритите симптоми, на които хората не обръщат внимание. Такива са честата умора, поддържането на фeбрилна температура и кашлицата.
"Кашлица, която продължи повече от месец, със задълбочаване - трябва непременно да се отиде при личния лекар, да се направи рентгенография и да се отиде на специалист пулмолог", съветва д-р Виолета Трендафилова.
Лекарите алармират, че въпреки хилядите болни нямаме профилактика, диспансерите ни са стари, а финансирането недостатъчно.
"Най-спешните мерки, които трябва да се вземат, е да се стабилизира диспансерната мрежа, която имаме на този етап, да се отделят средства за профилактика и за проследяване на заболелите", отбеляза д-р Иван Митишев, управител на Областен диспансер – Варна.
В момента заболеваемостта от туберколоза у нас е два пъти по-голяма от тази в останалите европейски страни.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини