Холивуд прави римейк на бг филм

Не са много нещата, за които американците да ни завиждат, а най-малко можем да ги впечатлим с постиженията си в областта на киното. Всяко правило обаче си има изключение и в този случай то се нарича "Падането". Това е холивудска продукция снимана от световноизвестния режисьор Тарсем Синг в продължение на пет години в 30 държави, с колосален бюджет и… български сценарий.

И ако това не ви кара да изпитате чувство на гордост ще добавим, че Синг не случайно е попаднал в тази индрустрия – той е човекът, създал шедьоври като филма "Клетката" с Дженифър Лопес, клипове на Ар и Ем и най-скъпите реклами на Пепси и Найк, с участието на Дейвид Бекъм.

В творческото му CV вече попада и едно име, което е значимо не само за българската култура, но и за световната - Валери Петров. Именно филмът по негов сценарий "Йо –хо –хо" се озовава в полезрението на американеца от индийски произход Тарсем Синг в средата на 80-те и се превръща в режисьорска фикс идея. Минават обаче повече от 20 години преди кинаджията да реализира мечтата си и да заснеме филм по историята на живия ни класик, който междувременно продава правата за сценария на американска компания. Така през 2006 се ражда "Падането", в чийто сценарий Тарсем е направил леки промени, но като цяло сюжетът е напълно запазен.

Ако в лентата на режисьора Зако Хеския се разказва за приятелството между млад актьор с травма на гръбнака (в ролята Кирил Варийски) и десетгодишно момче със счупена ръка (Виктор Чучков-син), които се запознават в болницата и там им се случват невероятни неща, то във филма на Тарсем Синг актьорът е заменен от каскадьор, а момченцето с момиче от Източна Европа. "

За тови си привъплъщение, 9- годишната румънка Катинка Унтару получава номинация "Златен Глобус", а филмът е награден на миналогодишното издание на "Берлинале" в раздел "Детски филми", каза за "Всеки ден" Виктор Чучков –син, който все още не е гледал цялата продукция, а само отделни откъси и затова се въздържа от повече коментари. Потърсихме и Валери Петров, но той за съжаление не отговари на домашния си телефон. Това обаче не ви пречи да влезете в интернет, да напишете "The Fall" и поне за два часа да се почувствате горди от това, че сте българи.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини