Не изхвърляйте стария компютър – той може още да послужи

Превърнете го в TV тунер

Много от съвременните TV тунери изискват само 100 MHz процесор, за да гледате телевизия в реално време. Но за да запишете предаването ще ви е нужен по-мощен CPU – около 700 MHz. Затова пък ще можете да съхраните любимите си предавания в DVD качество, при това да ги запишете по предварително зададено разписание. Всички тунери имат в комплекта си необходимия за запис софтуер. Ако искате да гледате телевизия не на монитор, а на екрана на телевизора си, обърнете внимание на тунерите с TV изход.




Помогнете да се намери лекарство срещу рака

Системите за разпределени изчисления са може би най-филантропичния начин за използване на стария компютър. Някои научни проекти изискват огромни изчислителни ресурси, затова вашият стар РС доколкото му е възможно може да помогне на учените да анализират ДНК в търсене на лекарство срещу рак или да обработва данните от радиотелескопи в търсене на извънземен разум.




Продайте го

Старите компютри бързо губят цена, така че ако искате да го продадете, не губете време. И не се притеснявайте, винаги ще се намери някой да купи компютъра ви заради един или друг компонент в него.




Подарете го

Подарете го на баба си на село. Този компютър сигурно не може да възпроизвежда видео с висока резолюция, но напълно ще се справи с програма за разглеждане на снимки и някой месенджър (ICQ, Skype).




Дайте го за преработка

Съгласно данни на изследователски организации, за производството на един монитор се използват 240 килограма изкопаемо гориво, 22 kg химически вещества и 1500 литра вода. Всяка година в околната среда се изхвърлят 1,8 милиона тона електронни отпадъци.

Защитете природата като предадете стария си компютър на фирмите, които се занимават с тяхната преработка.




Излъжете крадците

Поставете вашия 10-годишен пожълтял от времето компютър на видно място вкъщи. Ако в дома ви влезе крадец, със сигурност ще сметне, че сте беден и няма да пипне нищо друго.




Направете си музикален център

Даже старите процесори могат да възпроизвеждат цифрова музика във формати WMA или MP3. А дори на хард диск с малък размер можете да запишете достатъчно песни.

Ако притежавате древен лаптоп – още по-добре. Така можете да го направите на плейър с едно натискане на бутон – за целта задайте Windows Media Player (WMP) да се стартира заедно с операционната система и предварително създайте плейлиста с любимите си песни.




Дайте го в някое училище

Има много деца, които никога не са пипали компютър, а в училищата вина ги има недостиг на техника. Можете да дадете стария си компютър и на някой, който иска да има РС, но не може да си го позволи.




Използвайте го като игрови сървър

Ако обичате да играете с приятели многопотребителски игри, по-добре е да имате свой собствен игрови сървър – това изключва забавянията.




Използвайте го като машина за тестове

Ако често се срещате с вирусни опасности, използвайте стария си РС като машина за тестове. Той може да бъде използван и като средство за сваляне на прикрепени файлове от писма или програми от Интернет. Можете да инсталирате на стария си компютър различни програми – така ще можете да оцените тяхната функционалност преди да ги инсталирате (ако си заслужава) на основния си компютър.







Източник: pcworld.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини