Реклами и по време на "Оскарите"

Студия ще могат да рекламират филмите си докато се раздават наградите
За пръв път откакто през 50-те години на миналия век започва телевизионното излъчване на раздаването на наградата "Оскар" на филмовите студия беше разрешено да излъчват реклами на филми по време на церемонията.

Националната академия за филмово изкуство на САЩ дълго време забраняваше всякакви реклами на филми от страх да не се създаде впечатлението, че студията оказват влияние върху избора на наградените.

Беше създадена дори специална комисия, която да проучи плюсовете и минусите на подобни реклами.

Макар в последните години рейтингът на церемонията да спада, тя все още привлича доста рекламодатели и възможността да се покажат нови филми, особено летните хитове, със сигурност ще привлече студията.

Все пак академията не се даде без бой и създаде достатъчно пречки пред тях. Те не могат да рекламират филми, които са номинирани за наградата, както и продължения или предишни серии на такива филми, независимо дали става въпрос за игрални, анимационни или документални версии.

Ще се рекламират само ленти, които ще бъдат пуснати през последната седмица на април или по-късно.

На всеки разпространител ще е разрешен по един рекламен спот, а всяка рекламна пауза ще съдържа само една реклама на филм.

И за да са още по-строги, от академията са решили всеки спот да рекламира само един филм, без да включва думите "Оскар" или "награда на академията".

Следващите "Оскари" ще бъдат раздадени на 22 февруари 2009 г. в театър Кодак в Холивуд. Номинираните за наградата ще бъдат обявени на 22 януари 2009 г.

Филмът "Дзифт" на режисьора Явор Гърдев е българската номинация за "Оскар" за чуждоезичен филм. Филмът бе избран от националният съвет за кино през септември.
Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини