Компютърни чипове за кактусите в Аризона

Администрацията на Националния парк Аризона реши да слага специални чипове в растящите на територията на парка огромни кактуси, съобщи АР. Мярката ще бъде предприета с цел предотвратяване на кражбата на растенията.

Ако все пак кактуса бъде откраднат, полицията ще може да го проследи. А когато растението бъде върнато в парка лесно ще може да се определи мястото, от където е изкоренено.

Огромните кактуси растат само в пустинята Соноран и се защитени от закона. Пустинята е с големина над 310 000 кв.км и е разположена на територията Аризона и Калифорния и два мексикански щати. Растенията могат да достигнат височина 15 метра, а тежестта им да е няколко тона. Преди да цъфне кактусът трябва да е навършил поне 50 години.

Крадците продават растенията на собственици на частни имения, които ги използата като украса. Цената на кактусите достига и до 1000 долара.

Според представители на Националния парк, най-голямата кражба на кактуси е била през 2007 година, когато са били изкопани 17 от тези ценни растения. За щастие кражбата е била предотвартена навреме.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини