Уволниха шеф от ДАНС

Заместник-директорът на Държавна агенция „Национална сигурност" Иван Драшков е освободен от длъжност. Новината съобщи „Дарик" като се позова на неофициален източник.

По закон заместник-директорите на агенцията се определят от правителството за срок от пет години по предложение на председателя на ДАНС.

Решението за уволнение на Драшков е било внесена на днешното заседание на кабинета, но не е оповестявано, твърдят източници на "Всеки ден". В петък сутринта ДАНС е обявила, че ще проведе брифинг за журналисти. Драшков не беше открит за коментар.

Преди да стане заместник-председател на ДАНС Иван Драшков ръководеше Националната служба "Сигурност" в МВР.

Публикации от последните седмици замесиха името му в скандала със сайта "Опасните" и изтичане на секретни данни.По неофициална информация той се е срещал с пребития журналист Огнян Стефанов и го е захранвал с класифицирана информация. В интервю пред "Всеки ден" преди седмица Драшков отрече да е издавал държавни тайни както пред главния редактор на "Фрог нюз", така и пред депутатите Татяна Дончева и Румен Овчаров, за които обаче не отрече че познава и говори с тях по телефона.

Лидерът на РЗС Яне Яне пък открито посочи Иван Драшков като "къртицата" в ДАНС. Според него зам.-шефът на агенцията обслужвал интересите на кръга "Монтерей" и саботирал работата на Петко Сертов.

Името на Драшков беше замесено и в скандала с подслушване на журналисти. Твърди се, че разработката "Галерия" е на бившата НСС и е била под негово пряко ръководство.

Удари по репутацията на Иван Драшков нанесоха и най-близките му роднини. Фирма на брат му Петър Драшков беше уличена в незаконно присвояване на общински терен в София чрез фалшифициране на подписа на кмета Бойко Борисов. Справки във фирмените регистри пък разкриха, че синът на Драшков е кредитен милионер и собственик на новостроящ се жилищен квартал в столицата.



Главният прокурор заяви по-рано днес, че може да възложи на Военната прокуратура да разследва ДАНС, ако докладът на парламентарната вътрешна комисия сочи, че проследяването на телефонни разговори на политици и журналисти е било противозаконно. Борис Велчев заяви също, че прокуратурата ще провери верни ли са изнесените в медиите твърдения за имотите на Иван Драшков-Младши.


Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини