УМНАТА КЪЩА

Какво представлява „Умната къща"
Централизирано управление на системите за осветление, отопление, щори/завеси, охранителна техника, разпределено аудио и видео, както и всичко, управляемо по електрически път от едно място, а така също чрез интернет или SMS.

Какво ни дава „Умната къща"
Преди всичко пестене на енергия, съчетано с удобство и уникалност на дома.

Как работеха до скоро системите за "умен дом"
Един производител се стремеше да произвежда всички елементи от системите, като те си комуникират помежду си с частен (затворен) протокол.

Как работят последните разработки в областта на системите "умен дом" ...
Системите са „отворени", т.е. обхващат подсистеми от различни производители. Постига се много високо качество, бързо инсталиране и безкрайно много комбинации.

Примерен сценарий на работа
Сензор наречен „Орлово око" изпраща безжичен радио-сигнал към приемо-предавател на системата за сигурност. Приемо-предавателят приема сигнала от сензора за движение и го предава към домашната инсталация. Тези сигнали се приемат от лампи, уреди и модули за контрол на светлината в и около къщата.

Настройването на сензора „Орлово око" става чрез уникален код за работа. Той е топлочувствителен, „усеща", че сте влезли в помещението и запалва автоматично лампата. Докато се движите, лампата ще продължава да свети, а когато спрете да се движите, светлината ще изгасне след интервал от време, избран от вас.

Мощният приемо-предавателен модул е гръбнакът на всяка автоматична домашна система. Той позволява дистанционно да управлявате всеки домакински уред, осветително тяло, електрически ключ, както всеки друг електрически уред.

Просто трябва да включите предавателя в стандартен контакт, и да ползвате дистанционно, за да контролирате уредите и осветлението в цялата стая или в друга част на вашата къща. Този предавател може да работи и самостоятелно, извън цялостната система за къщата – просто трябва да включите към него уреда, който желаете да управлявате.

Модул за звънене е перфектният алармен сигнал, създаден за да работи с всеки сензор за движение, включително и с прожекторно осветление с детектор за движение. Когато сензорът за движение засече, че някой се приближава до отдалечения звънец ви сигнализира с мелодия. Може да работи заедно с двупосочен компютърен интерфейс за автоматичен контрол на дома.

Сигналите предавани от системата на вашата къща могат също да бъдат предавани чрез двупосочен компютърен интерфейс за въвеждане на макроси. Така компютърният интърфейс предава последиците от събитията, които са резултат от вашето програмиране. Това е само част от...

Автоматична система за дома

Тя работи много по-лесно, отколкото някога сте си представяли. Когато веднъж изпитате домашната автоматизация, която работи с едно докосване вие никога повече няма да искате да се върнете към предишния си начин на живот. Представете си всяка стая от вашето жилище да е пригодена спрямо вашето разписание и целия контрол да е във вашите ръце. Ако вие не искате да палите лампата по обичайния начин или управлявате уредите си само с дистанционно, има създадена за вас напълно автоматична система за дома.

Представете си, че вашият дом работи за вас 7 дни в седмицата, 24 часа в денонощие! Той знае къде отивате сега и къде трябва да отидете утре – дали трябва да бъдете посрещнати рано сутринта в кухнята с ярка светлина и кана прясно кафе, или вечер да ви приспива музика от любимата джаз радиостанция, и за целта е създадена автоматизирана домашна система, за да посрещне всичките ви нужди.

Тя ще сложи край на лутането на тъмния път с ключовете от колата в ръка - вие ще слизате от колата и ще се радвате на светлината по целия път до вратата през антрето към гостната. Ще влизате в прохладна къща през лятото с климатици, които ще се включват автоматично един час преди да се приберете у дома, или ще ви посреща обилна светлина пред входната врата в тъмната зимна вечер.

След като веднъж сте програмирали автоматизираната домашна система да прави това, което искате, вие няма нужда да мислите повече за нея. Можете да я програмирате, така че никога повече да не ви се налага да влизате в тъмна къща, когато се връщате от работа или да мислите дали сте изгасили лампите навсякъде преди да легнете да спите – умната къща ще загасва светлината в стаята, малко след като сте излезли от нея. Ще бъдете изумени от насладата да живеете в къща, която „работи" за вас.

• Контрол на лампите, уредите, електрическите ключове на стената чрез модули за автоматизация на дома – вие няма да се докоснете до електрическите ключове отново, ако веднъж опитате системата за дистанционен контрол.

• Лесен за употреба интерфейс означава, че всеки може да борави със системата за домашна автоматизация.
и Системата може и да е безжична, така че вие няма да се занимавате с излишно окабеляване. Системата работи дори когато вашият компютър е изключен – просто програмирайте таймера или макросите и вашата автоматична домашна система за контрол ще ги запомни, така че вие ще можете да управлявате дистанционно целия ваш дом.

• Системата е с възможност за контрол на светлината и тъмнината - вие можете да я настроите, така че да мисли за вас, като автоматично я настроите да „променя" времето на изгрева и залеза през годината, така че да не се притеснявате за препрограмирането на осветлението по пътя към къщата, когато през зимата започне да се стъмва по-рано.

• Универсално дистанционно управлява модулите за домашната система, а освен това управлява вашия телевизор, стерео уредбата, DVD плейъра и всичко останало. Вие можете да имате достъп до всички уреди във вашата къща чрез дистанционно с ергономичен дизайн, както и да работите с автоматичните модули, без да ставате от вашия диван.

• Засилете и приглушете светлината на вашата къща – нещо невъзможно преди, което е идеално за романтична вечеря или плавно събуждане сутрин със слаба светлина във вашата спалня.

• Програмираното осветление по празниците е чудесно! Когато програмирате домашната си система за впечатляващо осветление на Коледа, ще имате най-прекрасно осветената къща в околността.

• Можете да ползвате системата за домашен контрол като базова за системата ви за домашна сигурност. Тя също може дистанционно да включва осветлението на къщата, когато не сте у дома и да ù придава обитаем вид.

• Програмата е направена така, че можете да виждате какво се случва или е програмирано да се случва в отделните стаи.

Запалете страстта
Създайте перфектното настроение за романтична вечеря с едно просто натискане на бутона. Само едно докосване ще приглуши светлината, ще пусне лека музика, ще включи фонтана пред вратата или ще запали ароматна лампа. С вашето въображение и възможностите на новите програми за автоматичен контрол на дома възможностите са фактически неограничени.

Впечатлените ви съседи ще възкликват – „Светлината се приглушава като на голяма театрална сцена!"
Внесете оживление и усещане за театралност във вечер, посветена на киното. Вижте колко впечатлени ще бъдат вашите приятели, когато цялото осветление започне да намалява като в театрален салон при започване на филма. Вие ще внесете оживление, когато в антракта осветите пътя до кухнята с едно докосване на копчето.

Докато вашите гости се забавляват в горещото джакузи, можете да се разходите в градината.
Когато дойде време за парти навън и барбекю, автоматичната домашна система ще ви осигури достатъчно светлина в градината, гореща вана, топъл басейн, фонтан – всички те задействани и контролирани от нея, за да се забавлявате цялата нощ.
Отпуснете се по време на ваканцията с мисълта, че къщата ви изглежда обитаема!

Защо напускате дома си като го оставяте тъмен, когато сте във ваканция? Системата за автоматичен контрол ще ви осигури спокойствие по време на ваканцията, като ви осигури запалване и загасване на осветлението, така че къщата да изглежда обитаема.

Мая ЯНЕВА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини