Audi A1 Sportback Concept все по-близо до серийно производство

Малко преди началото на автомобилното изложение в Париж бяха представени официални снимки на Audi A1 Sportback Concept. Моделът, разбира се, бе показан и на шоуто. Що се отнася до A1 Sportback Concept, това е вторият прототип, създаден, за да покаже как ще изглежда горе-долу бъдещият компактен А1. Предишният модел бе Metroproject Quattro Concept, показан преди година. С A1 Sportback обаче изглежда компанията от Инголщад доста се е доближила до серийното производство.

За разлика от Metroproject Sportback Concept притежава две допълнителни врати, както и голям багажник отзад. Не се знае дали ще има сериен двуврат вариант, но четиривратият дизайн определено изглежда доста завършен.

Както и при Metroproject, новият прототип е задвижван от 1.4-литров TFSI двигател, произвеждащ мощност от 150 к.с. Въртящият момент се предава към предните колела посредством S-tronic трансмисия с два съединителя. В допълнение А1 притежава и електрически мотор, задвижващ задните колела. Той осигурява още 27 к.с. и 150 Нм въртящ момент (малко по-малко от онези 43 к.с. и 200 Нм, които бяха осигурявани от електрическия мотор на Metroproject). Това постепенно рафиниране на хибридната система предполага, че тя е все по-близо до серийно производство.

Други спестяващи гориво технологии включват автоматичната система стоп-старт, както и системата за регенериране на енергия при спиране – двете общо позволяват консумацията на гориво да падне с 15 %. Интересното е, че въпреки тези екологични технологии, спринтът до 100 км/ч отнема само 7.9 секунди.

Все още не се знае кога може да влезе в производство моделът, но е много вероятно да дебютира като модел за 2010 година (т.е. да се появи през 2009 година). Засега не се предвижда мъникът да се предлага в САЩ. Иначе от 2011 година ще има открита версия. Audi се надяват на продажби между 100 000 и 120 000 бройки от този модел годишно.
Източник: rs-auto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини