БГ-младежите стават по-богати

Стандартът на живот на младите хора се е повишил спрямо миналата година. Това показват данните от изследване на агенция "Медиана", поръчано от Държавната агенция за младежта и спорта, съобщи пред bTV социологът Кольо Колев. Той обясни, че сред нещата, които доказват, че в България вече има европейска младеж, са повишаването на компютърната грамотност с над 70%. Над 60 на сто от младежите ползват интернет, като при учениците процентът е над 80. Това са абсолютно сравними данни с Европа, коментира Колев.

В същото време обаче социологът добави, че на фона на тези повишаващи се проценти спада качеството на образование, на знание. 12% от отличниците не знаят примерно какво е число на квадрат, а знанието за това къде е Балтийско море убягва на близо 40% от отличниците. От това Колев прави извода, че въвеждането на матурите и на междинните изпити е изключително важно, защото ще бъде обективен измерител. В спада на качеството на образование влиза и отсъствието на ученици и на учители от училище, особено в 12-ти клас.

Данните от изследването сочат, че младежката безработица и изключително ниска, с изключение на ромския фактор, каза социологът. Той уточни, че младите хора не работят каквото и да е, защото имат квалификация и широк избор. Другият фактор за това е промяната в нагласата – сега квалифицираните млади хора предпочитат да останат в България, а тези, които напускат, са нискоквалифицирани или въобще без квалификация за разлика от преди, когато нагласата беше точно обратната.

Българските университети ще имат големи проблеми в близко бъдеще, сочат още резултатите от изследването на "Медиана". Над 36% от младите хора, които възнамеряват да следват, смятат да направят това извън България, каза Кольо Колев. Но това не е онази емиграционна вълна, която е насочена изцяло към реализация и голяма част от младежите планират да се върнат и се връщат, допълни той.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини