10 малки зелени крачки за хората, голяма крачка за Планетата

Представяме ви десет "зелени" съвета, които може успешно да прилагате в ежедневието си ако се чудите, как бихте могли да помогнете на Природата.

1. Не оставяйте колата си да работи на празен ход.

Всеки момент, когато оставяте двигателя на колата да работи на празен ход означава, че хабите ненужно бензин или газ. Повече от 10 секунди на практика означават повече изразходено гориво, отколкото когато искате да запалите автомобила си.

2. Изключвайте компютъра си.

Спестявайте енергия като изключвате компютъра си през нощта. Препоръчително е също така да изключвате монитора на компютъра ако няма да го използвате за следващите 20 минути, както и цялата система ако нямате намерение да работите на него за следващите два часа.

3. Перете дрехите си със студена вода.

Лесен начин да перете "зелено" е да промените програмата на пералната си машина на "студено" - повече от 90 % от енергията, която се изразходва при пране, се използва за подгряване.

4. Плащайте си сметките онлайн.

Може да спестите природни ресурси ако започнете да плащате сметките си по електронен път. Така спасявате дърветата и не се налага да хабите гориво, за да отиде до съответните институции, пък и не чакате на опашка.

5. Принтирайте двустранно.

Не е толкова трудно да принтирате от двете страни, със сигурност има такава опция на принтера ви. По този начин изразходвате двойно по-малко хартия, когато работите.

6. Заменете найлоновите торбички за пазаруване с текстилни.

Текстилните торбички могат винаги да се използват повторно за разлика от повечето хартиени и найлонови пликове. Освен това можете да подберете цветна, интересна торбичка по ваш избор .

7. Спестявайте електроенергия.

Има много начини да намалите сметките си за ток - винаги загасяйте светината в помещенията, които напускате, изключвайте от контакта зарядното на мобилния си телефон и други уреди, които в моемнта не ползвате.

8. Пестете гориво.

При изразходването на гориво в атмосферата се отделя въглероден диоксид, затова е природосъобразно намалявате скоростта отдалече и плавно, отнемайки крака от педала на газта. Ако натискате педала на газта до последния и момент и след това интензивно спирате със спирачка, горите ненужно гориво.

9. Намалете разхода на вода.

Консумирайте вода от чешмата или от минералната вода в офиса, тъй като всяка закупена пластмасова бутилка вода означава още един продукт, който трябва да бъде произведен и рециклиран. Използвайте филтри ако се притеснявате, че водата от чешмата в кухнята не е достатъчно чиста.

10. Ходете пеш по-често.

Ходенето пеш има редица предимства - спестявате гориво за колата си, не замърсявате въздуха, а и какъв по-подходящ повод да се раздвижите, особено в хубав слънчев ден!

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини