ДАНС ще удря всеки ден

Ударите на прокуратурата и ДАНС срещу корупция по високите етажи на властта в България ще бъдат ежедневие. Това обеща пред бТВ заместник главният прокурор на София Роман Василев, който участваше в операциите срещу корупцията през последните два дни. В сряда вечерта беше задържан зам.-областният управител на Софийска област Мариус Цаков, а предния ден агенти на ДАНС арестуваха Иван Леков, зам.-шеф на ДАМС. И двамата са на съответните служби от квотата на НДСВ. Василев се похвали, че екипите им вървят все по-нагоре в разкриване на корупцията в българския футбол.
Агентите на ДАНС били работили няколко месеца по задържането на Цаков. Цаков поискал пари от строителен предприемач за по-лесно уреждане на исканията му в областната управа на София. Задържаният е поискал 25 хил. лв. преди седмица. Тогава бизнесменът подал сигнал в полицията. Уговорката била предприемачът да занесе парите в магазина на "Практикер" в столичния квартал "Дружба". "Беше доста комбинативен, сменяше няколко пъти местата", посочи Роман Василев. Той отказа да коментира дали от ЕС са се интересували от последните два случая.
Името на зам.-областния управител се свързва с няколко скандални случаи. Наскоро той бе обвинен от кмета на с. Новачене Георги Георгиев, че е използвал присвоени средства, за да строи вилата си в Боженица. Кметът твърди още, че Цаков е поискал от него да отклони 100 000 лева, докато е бил шеф на ВиК. Цаков беше замесен и в скандала с депутатите от 39-то Народно събрание, които участваха във фирми.
Върху покушението срещу Огнян Стефанов има създаден оперативен екип, екип дознатели, прокурори, участва и ДАНС със своите правомощия, допълни Василев. Работи се по няколко сериозни версии. По думите на прокурора има затруднения заради разширения кръг от лица, които трябва да се проверяват.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини