Хлябът ще поевтинява

Логично е при свободна пазарна икономика цената на хляба да падне, след като добивът е висок. Това прогнозира пред Дарик радио министърът на земеделието и храните Валери Цветанов, цитиран във vsekiden.com. Той уточни обаче, че не може да бъде категоричен. Министърът съобщи, че за последните 16 години такъв среден добив на декар пшеница – над 400 кг, като тази година, не е имало и това се дължи на комплексни фактори - както на оптималните климатични условия, така и на прилагането на адекватна агро технология.
Относно фуража земеделският министър подчерта, че се очаква общо добива на хлебно и фуражно зърно да достигне 7,5 млн. тона. „Миналата година имаше големи разходи, ниски добиви, висока себестойност и притеснение в производителите, но тази година има двойно повече фуражно зърно", обясни той.
Според Цветанов няма как световната финансова криза да не се отрази на страна ни като член на Европейския съюз. "В същото време донякъде това влияние ще бъде малко посредствено, тъй като действащата в момента пазарна икономика все още няма реални комуникации, няма реален достъп и влияние на пазара, върху цените, върху потребителя и върху производителя, и това особено ясно се чувства в земеделието, в което сега, през първата година след присъединяването на страната в ЕС, всичко болезнено се намества", коментира още Цветанов.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини