Шефът на съдиите за футболното съдийство и оставката си

Председателят на Съдийската комисия на БФС Борислав Александров обяви, че ще подаде оставка от поста. Това ще стане на предстоящото заседание на Изпълкома на БФС във вторник, а Александров, който е със замразени председателски права, направи това изявление на излизане от Софийска градска прокуратура.

Александров е бил привикан на разпит във връзка с публикации в медиите и продължаващия скандал във футболното съдийство за манипулиране на мачове в българското футболно първенство.

Шефът на съдиите е бил разпитван от прокурорката Боряна Бецова, но той обясни, че обвинение срещу него не е повдигано и няма как да бъде повдигнато, тъй като това не може да стане само след твърдения на едната страната и без всякакви доказателства.

"Бях разпитван за всички неща, по които се писа в медиите в продължение на 20 дни, а аз трябваше да обяснявам всичко точка по точка. Почти всичко беше свързано с определянето на международните съдии, както и с движението на съдиите в различните групи на ранглистата. Искам да кажа, че за определянето на нарядите на българските международни съдии, БФС няма никакво отношение, защото това се прави директно от съдийската комисия на УЕФА. Също това се отнася и за изкачването на съдиите от една група в друга", каза още Борислав Александров. "БФС няма никакво отношение. И когато се говори, че някой може да помогне на съдия по този въпрос, това е абсолютна лъжа. Обясних на прокурорката, че никой в България- нито Александров, нито Леков, нито Михайлов, не може да определя. Защото всичко това е функция на УЕФА".

"Всеки е невинен до доказване на противното. И пак повтарям - докато не се докаже някаква вина, не се повдигне обвинение, аз не мога да бъда виновен и да се чувствам като такъв. Вината трябва да се докаже и прокурорката каза същото. Мен специално за първи път ме викат в прокуратурата, за първи път говоря. Не може по думите на един човек да се прави обвинение срещу друг".

Александров, който е и методист на ФИФА по въпросите на футболното съдийство, обяви, че за записа на Христо Ристосков не е ставало дума по време на разпита и той не знае какъв е този запис.

"Нито съм чувал, нито съм виждал подобен запис. Никога не съм се занимавал с подобни глупости. И не е ли глупаво да ме обвиняват, че посреднича за трети човек, а не за себе си, ако ще го правя изобщо? Моето обяснение по другите точки беше съвсем кратко и ясно. Не съм говорил с никого да посреднича на някакви съдии, защото няма как да се нагърбя с функции, за които не мога да знам дали ще изпълня".

Попитан как би коментирал изявленията от последните дни на бившите съдии Димитър Димитров-Каубоя и Момчил Врайков, той отвърна: "Не мога да кажа откъде идват атаките. Аз се чудя до къде ще им стигне нахалството. Защото те си говорят едно и също вече 20 дни. Искат нещо да кажат с медийните си изяви, но не знам какво точно. Поне с такова впечатление оставам от това, което чета в пресата. Така че не ме смятайте за упорит, вироглав човек, който ще продължи да се занимава с хора, които се държат некоректно. Затова реших да си подам оставката на предстоящия изпълком в други ден. Наистина ще го направя, заради това, което се изписа по медиите по мой адрес".

Втората причина, поради която Александров е решил да подаде оставка, са непреставащите грешки на съдиите в мачовете. Дори и когато той е бил замразен, реферите продължавали да грешат фатално, а някои клубове отново се върнали на идеята да искат чужди рефери. "За мене това е връщане с години назад в работата ни. При тази ситуация трябва да издевателствам вълху себе си, за да остана в полезрението на тези хора, които роптаят срещу мене".

"Имам авторитет пред семейството, родители и приятели, който не мога да пренебрегна, така че не съм толкова вироглав да продължа. Не мога да говоря дали има корупция, защото никога не съм я виждал, а не мога да твърдя за неща, които не съм виждал. Аз моето мнение по този въпрос съм го казвал- когато един съдия греши, то той или не може да ръководи мачове, или върху него има друго влияние".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини