Осветиха обновения храм “Св. Констанин и Елена” в Одрин

Министър-председателят Сергей Станишев присъства на освещаването на възстановената със средства от българското правителство православна църква „Св. Константин и Елена" в Одрин. Храмът е една от двете запазени до днес немюсюлмански молитвени сгради в града. Тържествената Света литургия при освещаването на „Св. Константин и Елена" бе водена от русенския митрополит Неофит. Присъстваха официални лица от българска и турска страна, наши съотечественици, дошли специално за случая от България, от Истанбул и Одрин, местни жители.



Храмът „Св. Константин и Елена" е издигнат през 1869 г., а през средата на 80-те години на миналия век е опожарен и разграбен. След разговори между България и Турция през есента на м. г. беше получено разрешение да започнат възстановителните дейности.



Реставрацията започна официално на 3 март 2008 г. По архивни документи и стари снимки църквата е възстановена в първоначалния си вид. Възстановяването е ръководено от арх. Васил Китов от българска страна и от арх. Али Ерол, председател на Съюза на архитектите в Одрин. Правителството отпусна чрез дирекция „Вероизповедания" на Министерския съвет 400 000 евро. 50 000 лв. са от фонд „Култура". Иконостасът е дарение от Министерството на културата, а цялата църковна утвар – от Министерския съвет.



74-те икони, които бяха поставени в църквата, са дело на Миглена Прашкова и Светла Граданска. Те са ги изографисали по снимки от 30-те години на миналия век.

Министър-председателят Сергей Станишев има работна среща във Валийството на Одрин и ще посети Султан Селим джамия и църквата „Св. Георги".
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини