Истината е в децата

Нови изследвания свидетелстват, че мъжете от народностите, които практикуват полигамия, живеят по-дълго, отколкото представителите на моногамните.

Така че, ако искате да живеете по-дълго, веднага си вземете втора жена, пише New Scientist.

Съблюдавайки социално-икономическите различия, учените пресметнаха: мъжете над 60-годишна възраст от 140 страни, където в една или друга форма се практикува полигамия, живеят средно с 12% по-дълго от мъжете от 49 страни, където преобладава моногамният начин на живот.

Миналата седмица в град Итака (щата Ню Йорк) на годишната конференция на Международната общност за екологично поведение, екологът Вирпи Лумаа от Шефийлдския университет (Великобритания) разказа за скритата полза от полигамията.

Изхождайки от статистика на Световната Здравна Организация, учените Лумаа и Ръсел са разделили 189 държави, според нивото им на моногамност, на четири категории – от абсолютно моногамни до преимуществено полигамни.

Те също са взели под внимание нивото на брутния вътрешен продукт на страните и средния доход на жителите, избирайки мъже със сравнително еднакъв социален статус.

Резултатите от изследването показват, че мъжете, които създават по-голямо потомство от няколко жени, живеят по-дълго.

Те просто са способни да правят деца и в дълбока старост.

Обяснението на този резултат може да е както социално, така и генетично. Възможно е мъжете, които продължават да създават потомство на 70 - 80-годишна възраст, да се грижат по-добре за здравето си, за да са способни да се грижат за децата си.

А може би еволюционните фактори, развили се в продължение на хилядолетия, да са помогнали за дълголетието на мъжете от народите, практикуващи полигамия.

„Това е достоверна хипотеза и добра прогноза", каза Крис Уилсън, специалист по еволюционна антропология от Корнелския университет.

Но по-вероятно е истината да е много по-проста: това, че няколко жени, зависими от социалния статус на своя възрастен мъж, го обсипват с грижи и внимание.

„Изобщо не се учудвам, че мъжете от тези култури живеят по-дълго, отколкото в моногамните. Защото при моногамните, когато мъжът овдовее, вече няма кой да се грижи за него", добавя Уилсън.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини