Следващите Core процесори на Intel ще бъдат турбо

По време на форума Fall IDF 2008 старшият вицепрезидент на Intel Пат Гелсингер представи характеристиките на процесорната фамилия от следващо поколение, сред които фигурира нов турбо режим, включващ чипа на "по-висока предавка за върхова производителност без компромис със загряването".

Първите процесори от въпросното ново поколение, които ще влязат в производство, са чиповете за настолни компютри, наречени Intel Core i7 и енергийноефективни сървърни продукти с висока производителност ( с кодово име Nehalem-EP). След това компанията ще представи още сървърни решения ("Nehalem-EX"), такива за настолни компютри ("Havendale" и "Lynnfield") и мобилни ("Auburndale" и "Clarksfield") версии, които ще се появят през втората половина на 2009 година.
Следващото поколение микроархитектура Core включва също Hyper-Threading технологията, 4 процесорни ядра в първоначалните версии и "най-добрата в своя клас широчина на лентата за паметта", осигурявана с помощта на решението QuickPath Interconnect. QuickPath е технология, която свързва процесорите, чипсетите и паметта като, според Intel, доставя до три пъти по-голяма скорост на шината на паметта спрямо предишното поколение решения с микроархитектурата Core.


По време на форума Гелсингер (на снимката) представи също и многоядрения дизайн на базата на Intel архитектура (IA), с кодовото име "Larrabee." Тя се очаква през 2009 или 2010 година, като първият продукт на базата на "Larrabee" ще бъде насочен към пазара на графика за персонални компютри, ще поддържа DirectX и OpenGL и днешните игри и програми. Очаква се, че "Larrabee" ще даде старт на всеобщо усилие от страна на индустрията за създаване и оптимизиране на софтуер за десетки, стотици и хиляди ядра, които се очаква да дават мощ на бъдещите компютри.

Новите мобилни тенденции пък бяха представени от Дейвид Пърлмутер, вицепрезидент на Intel и шеф на отдела Intel Mobility Group, който привлече вниманието върху първите четириядрени чипове за преносими работни станции - Intel Core 2 Extreme, които според него ще потребяват само 45 вата енергия.
Според мениджъра мобилната платформа Centrino ще бъде усъвършенствана с нови флаш-базирани твърди дискове от продуктовата линия Intel High-Performance SATA Solid-State Drive. Те ще гарантират "по-бързи реакции" на системата, по-ниско потребление на енергия и надеждна работа с новата Intel Anti-Theft Technology. Тя ще е достъпна по-късно тази година и ще е с включва интелигентни механизми за идентифициране и реакция, които ще позволят на ИТ мениджърите, или доставчиците на услуги да деактивират платформата и/или да достъпват данни в случай на загуба или кражба на лаптопи.

Източник: pcworld.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини