Жадувана победа за България, отиваме на 1/4-финал

Водени от капитана Пламен Константинов, волейболистите на България постигнаха победа с 3:1 гейма срещу отбора на Венецуела в последния си пети мач от група "А" на олимпийския турнир по волейбол в Пекин. Пред погледа на българския президент Георги Първанов и под оглушителните викове "Българи, юнаци!" момчетата на Мартин Стоев извоюваха така важната за нас победа и доказаха на България и света, че заслужават своето място сред най-добрите осем отбора на планетата.

Мартин Стоев започна двубоят с Пламен Константинов (к), Христо Цветанов, Матей Казийски, Евгени Иванов, Андрей Жеков, Владимир Николов, Теодор Салпаров (либеро). Тежко бе начало на мача за българите. Срещата започна точка за точка и първата техническа пауза дойде при резултат 8:7 в полза на латиноамариканците. Нашите допуснаха няколко грешки, а силният и добре насочен сервис на Диас затрудняваше сериозно посрещането ни. Така второто техническо прекъсване дойде при 16:11 за Венецуела. Последва мобилизиране от страна на българите, след което съумяхме да изравним резултата.

Както и в някои от предишните мачове, българите изпуснаха няколко чудесни възможности за завършващи контраатаки в самия край на гейма. Шансът в тази първа част отново не беше на наша страна. Стигна се до 22:23, където първият съдия на мача присъди спорна точка за венецуелците, след пристъпване на линията от Матей Казийски. Това на практика реши изхода на гейма, който завърши с крайното 25:23 в полза на венецуелците.

Вторият гейм започна по коренно различен начин. На полето видяхме "лъвовете", които бяхме свикнали да виждаме в последните години-мобилизирани до краен предел и повече от мотивирани за победа, момчетата на Мартин Стоев разкриха напълно потенциала и възможностите, които притежават. Нашите успяха да се отърсят от трудното начало в този двубой и поведоха сериозно още в началото на частта. След първото техническо прекъсване "трикольорите" започнаха изцяло да диктуват играта на полето. Първи точки на Олимпиадата направи и завърналият се капитан Пламен Константинов.

Усети се радостта от играта, настроението стана различно, а по българските лица започнаха да се прокарват усмивките, които така жадувахме да видим и в предишните мачове. При 16:9 и отлична игра на нашите момчета, нещата в тази част бяха вече напълно ясни. В края на гейма венецуелците започнаха да играят по-рисковано, което им донесе няколко безответни точки, въпреки които българите спечелиха с 25:19.

Напрежението изцяло падна от плещите на националите ни, които започнаха много уверено и третия гейм. Засили се нашият сервис, с което все повече затруднявахме посрещането на латиноамериканците. И на първата, и на втората техническа пауза нашите поддържаха преднина от 4 точки пред противника. Оръжието за нас в тази част не бе само добрата блокада, по който показател оглавяваме класирането на Олимпиадата до този момент, но и мощната атака на Матей и компания, която тотално отчая опонентите ни. След второто техническо прекъсване венецуелците се изнервиха и започнаха да грешат все повече, а атаките на Казийски, Константинов и Владо Николов бяха добре насочени и носеха точки в нашия актив. В крайна сметка спечелихме гейма с 25:16 само за 22 минути игра.

Възпитаниците на Мартин Стоев започнаха четвъртата част така, както завършиха предишната трета-със спокойствие и увереност, които им носеха само допълнителни точки. Първото техническо прекъсване дойде с преднина от 3 точки в наша полза. След него успяхме да видим силните атаки през центъра на Христо Цветанов, както и така симпатичните мощни прегръдки на либерото Теди Салпаров с Казийски, които бяхме позабравили.

Към края на гейма, венецуелците се активизираха и успяха да изравнят при 16:16. Този път обаче нашите не изпуснаха възможността и със силна игра до края доказаха, че са по-добрият отбор и този, който заслужава да продължи в следващата фаза от волейболната надпревара на Олимпиадата. С резултат от 25:22 в наша полза и крайното 3:1 за момчетата на Мартин Стоев, България си осигури участие на 1/4 -финалите в Пекин. Нашите остават с актив от 3 победи и 2 загуби и запазват третото място в група "А", след отборите на САЩ и Италия. Късно тази вечер ще стане ясен и съперникът, който ще срещнем в борбата за медалите. Четвъртфиналните мачове са на 20 август от 5 ч сутринта.

Източник: sportni.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини