Отказаха на Dell марката "изчислителен облак"

Патентното бюро на САЩ отвхърли заявката на Dell за марката Cloud Computing (изчислителен облак). Това е неочакван удар по тексаската компания, тъй като в началото на август бюрото издаде официално разрешение за регистрация на името.

Очакваше се Dell да плати необходимите такси и да получи марката. Една седмица по-късно обаче патентното бюро се отметна от решението си и поиска допълнително проучване, в резултат на което отказа регистрация на търговската марка Cloud Computing.

Експертите посочват, че изчислителният облак е направление в индустрията, в което работи Dell, и като родово за различни услуги името не може да се присвои от един единствен производител.
Управляваната от Майкъл Дел корпорация все още има шанс да обжалва решението на патентното бюро, но изгледите да регистрира за себе си Cloud Computing са по-скоро мираж.

Анализатори коментират решението като положително за индустрията, тъй като ще запази равни възможностите на пазарните играчи в това ново и перспективно направление на високите технологии.

Изчислителният облак се асоциира с хардуерни ресурси, достъпът до които се осъществява през глобалната мрежа. Мощността на тези ресурси е толкова голяма, че локалните сървъри и персонални компютри могат да станат излишни в сегашния им вид, като всички данни и приложения се съхраняват в "облака".

Най-големите хай-тек корпорации имат амбиции в cloud computing-а. Действащи примери за изчислителен облак са услугите Amazon Simple Storage Service и Elastic Compute Cloud.
Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини