Лятна академия по изкуствата в Димитровград

Провеждането на „Лятна академия по изкуствата" не е под въпрос, макар финансирането на проекта, защитен от Асоциацията на народните читалища – Димитровград, да е спряно. От 10 август до 10 септември в Димитровград, за пръв път ще бъде проведено мащабно мероприятие, което да даде шанс на деца и младежи да се докоснат и опознаят истинската същност на изкуствата. След предварителното допитване над 350 деца и младежи са изявили желание да се включат в лятното обучение.

Проектът "Лятна академия по изкуствата" е за тези, които имат желанието и потребността да опознаят, да се занимават или вече са избрали професионалния си път в областта на различните изкуства. Съвременната образователна система не предлага учебни дисциплини по всички видове изкуства и децата се лишават от възможността да открият и развият дарбите си. Ваканцията е добра възможност нуждата и желанието за изкуство да бъдат посрещанати с внимание и насърчени.

Екипът събира професионалисти с опит, знания и професионализъм. Организаторите обещават обучението да протича по много достъпен, атрактивен и занимателен начин, което ще даде възможност да открият таланта, който носят в себе си. Основната цел на проекта е да търси и открива млади дарования и да се ангажира за тяхното развитие.

Програмата на Академията е в две направления:

Учебна програма - занимания по различните видове изкуства, в които децата ще имат възможност да усвоят основите на различните изкуства и да развият в себе си качества, необходими за даденото изкуство: театър, кино, изобразително изкуство, поп пеене, български народни танци, латино танци, хип хоп и брейк.

Културна програма: срещи с изкуствата - посещения на театрална постановка, концерти, литературни вечери, танцови спектакли, изложби, творчески срещи с известни и утвърдени творци.

От 30 май 2008 проектът „Лятна академия по изкуствата" на „Асоциацияа на народните читалища" – Димитровград е внесен Националния съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси към Министерски съвет. Получил е висока оценка от експертите, официално няма информация за бъдещето му, неофициално информацията е, че финансирането е спряно.

Сумата 22 хил. лв.за консумативи, пътни на децата и лекторски на преподавателите, заложена в проектната документация ще трябва да бъде събрана, не отстъпва Маргарита Дякова, ръководител на проекта. Една добра идея, както и вече създадената организация, няма да бъдат провалени. Записаните за различните направления деца и младежи са вече 70, очакват се още, всеки желаещ да се включи ще бъде приет, продължава директорката на читалище „Зорница", която залага целия си дългогодишен опит за успеха на Академията.

Кметът на Димитровград вече е обещал подкрепа, Неохим, Девня цимент (Вулкан), Лео експрес са спонсори, както и частни лица. Маргарита Дякова кани както спонсори, така и желаещите да се включат в Лятната академия по изкуствата да посетят сайта http://www.lapi.haskovo.net , за да се запознаят с подробностите.
За контакт: e-mail: megan_dqkova@abv.bg
Тел: 0897 25 40 35
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини