Jaguar празнува 60 години от класическата колекция XK

Най-бързият автомобил XK, произвеждан някога от Jaguar - XKR-S, ще украси хълма Goodwood в уникалното автомобилно шоу през уикенда.

Автомобилът от лимитираната серия се задвижва от признатия навсякъде 4.2L V8 Supercharged двигател на Jaguar, способен да достигне от 0-100 км/ч за 5.2 сек., а максималната скорост на "звяра" е 280 км/ч.

XKR-S е за истинските ценители на Jaguar, гарантиращ перфектна комбинация от висока скорост, отлична динамика и умело създаден лукс, така типични за марката.

Рекордьорът XK 120 "Montlhery" купе е един от трите автомобила XК от 50-те години, които участват в състезанието за издръжливост "Classic Endurance Cars".

Автомобилът е известен с участието си в мероприятието "Седем дни и седем нощи", където е бил каран от Стърлинг Мос, Бърт Хадли, Джак Феърмен и Лесли Джонсън. Средната достигната скорост е 161.43 км/ч в рамките на седем дни и нощи, покривайки 27 117.80 км.

Купето ще бъде придружено и от "NUB 120" - моделът XK 120, положил основите на спортните ценности на Jaguar. "NUB 120" е бил собственост на Иън Aпълярд и съпругата му Патриша, дъщеря на Сър Уилям Лайънс, която е била навигатор.

През 1950 г. Aпълярд участва в рали Алпайн /Alpine Rally/ и печели Coupe des Alpes. През 1951г. Aпълярд с "NUB 120" повтаря своя успех във високопланинското рали и добавя рали RAC и загадъчното рали Тюлип към колекцията от награди.

Въпреки че не успява да спечели рали Алпайн на следващата 1952г. автомобилът завърши третото по ред състезание без нито една наказателна точка, спечелвайки първата златна купа.

Третият класически XK, който ще изкачи хълма Goodwood този уикенд ще бъде XK 140 - участвал през 1956г. като личен автомобил на Роби Уалшал и Пийтър Болтън в 24-часовото състезание на Льо Ман.

Колата е била на 11-та позиция преди водачите да бъдат дисквалифицирани 21 часа след началото - наказание, което след това е било опровергано.

Роджър Джойс купува и възстановява автомобила преди 30 години, но загива трагично на Силвърстоун 5 години по-късно. Настоящият собственик е неговата дъщеря Анабел Беатие.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини