България единствена в ЕС без пръстен от магистрали

България е единствената страна в ЕС без затворен пръстен от магистрали, пише в австирйския Ди Пресе кореспондентът Франк Щир. Информацията му съдържа и доста ирония.


Българите много си падат по обобщенията, но положително не биха харесали следното: България е единствената страна в ЕС без затворен пръстен от автомагистрали. Тракия, Хемус, Люлин, Марица, Струма и Черно море - с тези благозвучни имена са кръстени заплануваните вече от години автомагистрали, които би трябвало да дадат практически транспоретн израз на ключовото географско положение на страната като мост между Европа и Азия.


Националният план за развитие на транспорта в България предвижда изграждането на повече от 900 километра автомагистрали до 2015 г. Но ако осъществяването на проекта се движи със същата костенурска скорост, както и от 1990 насам, пръстенът ще бъде затворен някъде през 2136.


Най-добрите примери за буксуващите инфраструктурни проекти са магистралата Тракия (изток-запад) и Струма (север-юг). Преди няколко седмици се провали концесията за изгарждането на Тракия, дадена три години по-рано. А магистралата Струма, която трябваше да свърже София със столицата на олимпиадата през 2004 година, Атина, през граничиня пункт Кулата, и за Олимпиадата в Пекин ще си остане в проектна фаза.

По-нататък Франк Щир информира за спрените пари по европейската програма ФАР и за тревогите на Брюксел, че


в България се разхищават европейски средства


Той отбелязва, че концесията за строежа на автомагистрала Тракия е била дадена на португалската фирма без конкурс, което нарушава правилата в ЕС, и продължава:

Същото ще се повтори, ако българското правителство сега приеме офертата на най-богатия българин Васил Божков, който смята, че може със собствени сили да запълни дупката от 112 километра между Стара Загора и Карнобат. Негов говорител каза, че холдингът Пътища може да финансира необходимите 100 милиона евро и да завърши строителството до две години. Полското икономическо списание


„Впрост" оценява богатството на Васил Божков на стойност милиард и половина долара


и го поставя на 52 място сред най-богатите източноевропейци. 48-годишният Божков започна да трупа богатството си в началото на 90-те години с чейндж-бюра, игрални казина и безмитни магазини. „Черепа", както го наричат в България, се смята за един от най-ексцентричните български олигарси. В края на миналата година той каза по телевизията, че де факто се е оттеглил от хазарта, но медиите посрещнаха думите му със съмнение. Сега Божков очевидно е решил да направи пробив в неовладени територии: развитието на инфраструктурата. Той пое холдинга Пътища, за няколко години беше собственик на рекордьора по футболни титли в България, ЦСКА, закупен през 2006 от индиеца Прамод Митал. Като колекционер на произведения на изкуството Божков редовно предоставя на Националния исторически музей антични тракийски предмети, чийто произход обаче не е съвсем ясен, пише в края на статията си Франк Щир във виенския вестник Ди Пресе.

Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини