Най-ранните следи от живот се крият в диаманти

Малки парченца диаманти от зората на земната история може да съдържат най-ранните следи от живот, съобщи Би Би Си, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

Анализ на цирконовите кристали показва, че те съдържат форма въглерод, асоциирана с растенията и бактериите - въглерод 12. Те са образувани неколкостотин милиона години след появата на Земята.

Участвалите в изследването учени от Австралия, Дания и Швеция предупреждават, че резултатите им не са категорично доказателство за ранен живот, но те "не изключват" тази възможност.

Ако въглеродът е от примитивни организми, това ще премести датата за поява на живот на Земята с около 500 млн. години по-рано - преди повече от 4,25 млрд години. Възрастта на нашата планета е около 4,6 млрд. години.

"Въглеродните изотопи могат да бъдат интерпретирани като биогенни, защото знаем, че биологичните процеси наистина генерират леки въглеродни изотопи. Разбира се, има и други процеси, на които това може да се дължи", каза д-р Мартин Уайтхаус от шведския Природонаучен музей, който е един от авторите.

Сред другите възможности са химически реакции или попадане на материала на Земята от космоса.

Миниатюрните цирконови кристали с диаметър едва 0,3 мм, са намерени в Западна Австралия. Те са останки от отдавна изчезнали древни скали. Радиоактивно датиране показа, че кристалите са се образували преди 4,4 млрд. години.

Според разпространеното схващане тогава условията на Земята са били негостоприемни за живот. Австралийските кристали обаче хвърлят съмнение върху тази теория.

Според едно предишно изследване ранната Земя може да е била по-хладна и влажна. Новият анализ на диамантите е в подкрепя тази теория. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини