Испания е Европейски Шампион!

Испания е новият Европейски Шампион!

На финала на ЕВРО 2008 "Ла Фурия Еспаньола" изнесе истинска футболна лекция на Германия. Резултатът бе само 1:0, но спокойно можеше да е поне 5:0.

Единственият гол в мача вкара Фернандо Торес през първото полувреме. "Хлапето" в типичен свой стил демонстрира светлинна скорост и изпревари размотаващите се Филип Лам и Йенс Леман, за да отбележи под носовете им.

Това е втора титла за Испания след 1964 година.

Така испанците опровергаха поговорката, че независимо кой как играе, накрая Германия става шампион.

Най-важното обаче е, че след потресаващо невзрачното представяне на Гърция преди 4 години, сега новият европейски шампион върна красотата във футбола.

Испанците бяха категорично най-добрият отбор на първенството, успяваха да надиграят всичките си съперници по пътя към финала и напълно заслужено се окичиха с титлата "Крале на Европа".

Преди мача двамата треньори имаха само по един кадрови проблем. За Испания бе аут голмайсторът Давид Вия, докато за Германия под въпрос бе капитанът Михаел Балак. Халфът на Челси все пак се възстанови и бе сред титулярите.

Първите минута на мача започнаха с владеене на топката от страна на Испания. Немците успяха да наложат кратко преимущество след 10-та минута, но без да стигат до чиста голова възможност.

Такава се откри пред Испания в 22 минута, когато след чудесно центриране на Серхио Рамос Фернандо Торес с глава тресна страничната греда.

Заради контузията на Вия Торес бе единствен нападател на върха на атаката на Испания. Въпреки това той бе постоянна заплаха със своята бързина.

Немците обаче не бяха взели мерки за това нещо и в 33 минута си платиха скъпо.

Нароченият за най-добър защитник на първенството Филип Лам опита да гардира една топка пред нахлуващия Торес, но "Хлапето" успя да изпревари и Лам, и излезлия да улови топката Йенс Леман и под носовете на двамата промуши топката в мрежата.

До края на полувремето Испания имаше две хубави контраатаки, като Андрес Иниеста нахлуваше в наказателното поле без да е покриван. И двата пъти обаче той се забави в опитите си да финтира защитник, при положение, че можеше да стреля.

И след почивката Испания продължи да играе по-креативно и да успява да стигне вратата на Леман. В самото начало Шави и Давид Силва стреляха доста опасно покрай гредите.

Германия все пак успя да живне около 60-та минута и за кратко наложи надмощие. Всичко до което се добра обаче бе един изстрел на Швайнщайгер, който рикошира в Клозе и за малко да изненада Касияс.

Испания обаче отвърна с изключително опасни контраатаки, при които като по чудо не падна нов гол.

Първо при едно центриране Серхио Рамос плонжира и стреля много красиво с глава, топката обаче бе в обсега на Леман, който спаси.

След това Иниеста на два пъти стреля много опасно от наказателното поле.

Луис Арагонес верен на стила си извърши и трите позволени смени до 78 минута и пусна в игра Шаби Алонсо, Дани Гуиса и Санти Касорла.

Тримата бяха в основата на следващите няколко контраатаки. При една от тях Маркос Сена и Санти Касорла разиграха чудесно между защитата на Германия, след центриране Дани Гуиса с глава поднесе към Маркос Сена, който като по чудо от 1 метър от голлинията се размина да засече топката.

Пропуските на Испания обаче се оказа, че нямат никакво значение тъй като Германия бе абсолютно беззъба и изобщо не застраши вратата на Икер Касияс.

Така Испания постигна напълно заслужено до победата в този мач и дори още по-заслужено до титлата Шампион на Европа.
Източник: gol.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини